Prinses Mabel wint wéér een prijs

De prinses krijgt de Geuzenpenning voor haar strijd tegen het kindhuwelijk.

De Geuzenpenning voor 2018 wordt toegekend aan Girls Not Brides: The Global Partnership to End Child Marriage, de organisatie die prinses Mabel in 2011 oprichtte.

Prinses Mabel van Oranje is voorzitter van Girls Not Brides. Samen met directeur Lakshmi Sundaram neemt ze in maart de onderscheiding in ontvangst. De Geuzenpenning wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Trouwen uit liefde is in de 21ste eeuw nog altijd niet de normaalste zaak van de wereld. Meer dan 700 miljoen vrouwen zijn getrouwd voordat ze 18 jaar werden. Dat zijn 15 miljoen meisjes elk jaar, hun jeugd komt daarmee tot een abrupt einde. Onacceptabel, vindt Girls Not Brides, een organisatie die zich sinds 2011 inspant om een einde te maken aan het kindhuwelijk.

Zoals Mabel in een van haar speeches zei: "Wat herinnert u zich van uw eigen trouwdag? Was dat het geluk van die dag? De liefde? Het dansen met vrienden en familie? Of was uw trouwdag de dag dat u van school moest? Was het de dag dat u uw familie moest verlaten om met een man te moeten samenleven die u nog nooit had ontmoet, twee keer zo oud als u? Was het de dag dat u zwanger werd, hoewel u zelf nog maar een kind was?"

Mabel richtte het internationale samenwerkingsverband op in samenwerking met The Elders, een onafhankelijke groep van wereldleiders die zich inspannen voor vrede en mensenrechten. The Elders is opgericht door Nelson Mandela en Mabel van Oranje was de eerste directeur van 2008 tot 2012.

Dit is de Geuzenpenning.

LEES MEER: Prinses Mabel krijgt prestigieuze Duitse prijs

 

Foto's © ANP / PPE Agency

Laatste nieuws