Queen Elizabeth extreem open over kroning: “Van die kroon kun je je nek breken”

Een kleine terugblik ter ere van haar platinum jubilee: hoe ervoer Queen Elizabeth haar kroning eigenlijk?

Lees ook

Het kan je niet ontgaan zijn: vandaag zit Queen Elizabeth 70 jaar op de troon. Nu wordt haar platinum jubilee niet uitgebreid gevierd, maar dat weerhoudt ons er niet van om een kleine terugblik te doen. In 2018 vertelde de Queen namelijk bijzonder openhartig over haar kroning. Open, eerlijk, en vooral heel lief. Ze vertelt onder andere dat de kroon zo zwaar is dat je je nek ervan kan breken. 

Ceremonie

Hoewel Elizabeth natuurlijk in februari de troon besteeg, vond de daadwerkelijke coronation later plaats. De traditie is immers dat een nieuwe monarch direct aantreedt wanneer diens voorganger is overleden. Maar voor er een kroning plaats kan vinden, gaat er wel een flinke periode overheen. Zo was Elizabeth dus ruim anderhalf jaar ongekroond koningin van het Verenigd Koninkrijk. Een periode gevuld met rouw om haar overleden vader, maar ook met voorbereidingen voor de kroning én natuurlijk de royal duties bij haar nieuwe status als monarch. Ongetwijfeld geen gemakkelijke periode voor de piepjonge koningin, maar ook zo’n kroningsceremonie gaat je niet in de koude kleren zitten, liet ze weten.

In de documentaire The Coronation sprak Elizabeth met koningshuisexpert Alastair Bruce. In het gesprek wordt er onder andere teruggekeken op de ceremonie. Elizabeth kijkt naar archiefbeelden van de dag in 1953, maar er worden ook privébeelden geshowd. Verder doet ze een boekje open over de nogal zware kroonjuwelen, zoals de 1,25 kilo zware Imperial State Crown. “Je kunt niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen. Doe je dat wel, dan breekt je nek.”  Da’s best een nadeel volgens The Queen, maar “verder zijn ze belangrijk”.

Jurk

Ze vertelt ook over haar galajurk die met zijde, parels en goud- en zilverdraad was gemaakt maar problemen gaf. “Ik weet nog dat ik op een gegeven moment tegen de vleug van het tapijt moest lopen en totaal niet vooruitkwam. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden.”

Kroon

Alastair Bruce gaf aan dat ze ook heel makkelijk omging met de kroonjuwelen. De koningshuisexpert wilde de Crown Jeweler vragen om de sieraden beter in beeld te leggen (alleen hij en de koningin zelf mogen de kroon aanraken) maar voor hij dat kon doen had Elizabeth ze zelf al mooi neergelegd. “Je ziet ineens de tafel zoef gaan en de kroon gaat zoef en de Crown Jeweler hoeft niks meer te doen. En dan zegt ze: ‘Nou, kijk, het is mijn kroon.'”

Bron: BBC, NOS | Beeld: GETTY

Laatste nieuws

Zie ook