Koning: ‘Twitter maakt het debat soms bitter’

Waardig, kalm en begrijpelijk: koning Willem-Alexander zette een mooie kersttoespraak neer.

Lees ook

Delfts blauw, foto's van de prinsessen, een zeer royale hoeveelheid ilex en een prima speech: koning Willem-Alexander zette zijn vijfde kersttoespraak prima neer.

"Kerstmis verbindt ons nadrukkelijk met elkaar. Het zet aan tot nadenken, over hoe we zelf in het leven staan. Het valt niet altijd mee om te blijven geloven in de gemeenschap die we samen vormen", aldus de koning.

"Dit zijn dagen waarin we beschutting zoeken. Voor even de onzekere wereld buiten sluiten. De buitenwereld roert zich achter de ruiten. De grote wereld is altijd voelbaar, en dringt zich aan ons op."

Volgens de koning lijkt het steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. Hij stelt dat nuance en inlevingsvermogen het onderspit lijken te delven.


Willem-Alexander verwees naar vrijwilligers. "Zij zien hun wereld groter worden in contact met vreemden. Niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij. Eenvoudig is het niet, het vereist volhouders."

De koning pleit in zijn kersttoespraak stapje voor stapje naar een groter wij te werken. "Het oude kerstlied laat er geen misverstand over verstaan, we zijn met elkaar verbonden."

De kersttoespraak is vorige week opgenomen op de Eikenhorst, waar ook twee royal pauwen blijken rond te lopen, die naar verluidt Classy & Screechy heten.

 

Foto's © RVD

Laatste nieuws

Zie ook