Zwijmelen: 10 sprookjesjaponnen van échte prinsessen

Ruisende rokken, meters zijde en een overdosis tule: de mooiste baljurken van de royals, in al hun magistrale puffiness.

Lees ook

Hans Christian Andersen, de gebroeders Grimm en Walt Disney zijn van grote invloed geweest op wat complete generaties verstaan onder 'een echte prinsessenjurk'.

De sprookjesfactor wordt mede bepaald door een strak lijfje met daaronder een wijde rok. Tule is een must, het ding moet ruisen van zijde en deinen met baleinen. En een prins of een paleis maken het helemaal af.

Nu is de huidige lichting prinsessen niet zo van de klassieke baljapon: te onhandig, niet modern genoeg en alom heerst de vrees dat het te ostentatief of te decadent wordt gevonden. Maar met de feestdagen voor de deur hebben we toch tien topstukken in de Categorie Sprookje gevonden die zó een Disneyfilm in kunnen. Neurie even mee: 'Someday my prince will come.'

Máxima

In 2014 pakte koningin Máxima uit voor het huwelijk van haar broer Juan Zorreguieta met Andrea Wolf, in Wenen. De japon was van Taminiau en de cape was vorstelijk. Een koning als arm candy is dan enig, net als dat ándere royal accessoire: een bodyguard die niet eens moeite doet om in het gezelschap op te gaan.

Mary

Prinses Mary van Denemarken houdt erg van sleek & simple, terwijl deze zonnige Alex Perry toch ronduit dreamy is. En dat is de Grote Zaal van het Koninklijk Paleis ook: over Versailles Vibes gesproken.

Mette- Marit

Lang voor er ook maar één Elsa voor 'Frozen' was getekend, deed kroonprinses Mette Marit van Zweden al een voorzet voor haar look in ijsblauwe tule. De gelegenheid was de bruiloft van prinses Märtha Louise van Noorwegen met Ari Behn en zelden zag ze er beeldiger uit.

Silvia

Koningin Silvia van Zweden droeg deze witte baljapon, waarvan het lijfje is bezet met kristallen, naar de Nobelprijzen van 2001.

Haar jongste dochter Madeleine droeg de japon voor het feest na haar huwelijksreceptie.

Margrethe

Koningin Margrethe kan een 'puffy dress' waarderen en een van de mooiste die ze ooit droeg was die met de bijbehorende roze cape, bij het huwelijk van kroonprins Frederik en Mary Donaldson.

Sonja

Ook koningin Sonja van Noorwegen mag graag ruisen als de eeuwig zingende bossen, desnoods in limoengroen met vloekende smaragden, wat we maar 'edgy' zullen noemen.

Letizia

Toen nog kroonprinse Letizia van Spanje droeg deze Felipe Varela naar het diner op de vooravond van het huwelijk van prins William en Kate Middleton.

De look viel zo in de smaak dat er een speciale Barbie van werd gemaakt, voor de Madrid Fashion Doll Show.

Elizabeth

De Queen heeft als prinses Elizabeth zoveel baljaponnen moeten dragen dat ze er blijkbaar volledig klaar mee is, want ze geeft al tientallen jaren de voorkeur aan eenvoudigere modellen, die 'less fussy' zijn. Dit exemplaar, gemaakt voor een staatsieportret en een paar keer gedragen op bals, is zo'n beetje de prinsesserigste in haar collectie.  

Margaret

Prinses Margaret was dol op baljaponnen en dit was haar favoriete: Dior Haute Couture en ze droeg hem op het feest voor haar 21ste verjaardag.  

Meghan

Kate is nog niet in een echte baljapon gespot, maar haar aanstaande schoonzus Meghan Markle is al leuk aan het oefenen. Hoop doet leven! 

 

Foto's © Getty Images / The Royal Family / ANP / Vanity Fair

Laatste nieuws

Zie ook