Prinses Mette-Marit: ‘Ik dacht dat het de overgang was’

Midden in een vergadering begon het hele paleis om haar heen te tollen...

Lees ook

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen (44) heeft voor het eerst gesproken over de kristalziekte die een maand geleden bij haar werd geconstateerd.

De prinses lijdt aan 'benigne paroxismale positiedraaiduizeligheid', ook wel bekend als draaiduizeligheid of kristalziekte. "Ik dacht dat ik vervroegd in de overgang was," zei Mette Marit in een interview met Noorse radiozender P3. "Ik voel me inmiddels veel beter, maar af en toe ben ik wel vergeetachtiger."

Mette-Marit is er zeker van dat de ziekte is getriggerd door haar training. "Ik ben deze herfst erg goed aan het trainen geweest en erg blij met het resultaat," zegt ze. "We zijn een team van vier vrouwen die thuis in de woonkamer trainen met hulp van een videoapp. Daarin zaten oefeningen die ik nu niet meer durf te doen uit angst de kristallen weer te triggeren."

Met kristallen worden piepkleine deeltjes (steentjes, kristallen) bedoelde bij het evenwichtsorgaan. Als het hoofd beweegt, bewegen deze deeltjes mee en vormen golfbewegingen die duizeligheid veroorzaken of in het ergste geval een toeval. De meeste mensen genezen er vanzelf van.

Het was overigens niet tijdens haar training dat ze merkte dat er iets mis was. "Ik zat in vergadering met Haakon en mijn schoonouders en een paar mensen van ons managementsteam toen ik snel omkeek en het net was alsof de hele wereld begon te bewegen," aldus de prinses. "Ik kon niet verder vergaderen, maar moest me terugtrekken. Ik heb vier uur aan één stuk geslapen."

De Noorse kroonprinses is inmiddels weer opgeknapt en heeft haar normale agenda opgepakt.

 

Foto's © Kongehuset / Getty Images / ANP  

Laatste nieuws

Zie ook