Dít was het jaar van jarige koningin Silvia

Koninklijk kijken, kleinkinderen knuffelen, klederdracht dragen: Zweedse koningin Silvia had het er de afgelopen 12 maanden maar druk mee.

Lees ook

Koningin Silvia van Zweden (74) is vandaag jarig (Gratulerar på födelsedagen, drottning!) en sluit daarmee een vrolijk jaar af, met vele tiara's én kleinkinderen.

Als matriarch van de Bernadottes is Silvia een fulltime werkende royal die niet standaard kan worden ingezet als oppasoma. Er moeten goede doelen worden bezocht, linten worden doorgeknipt en internationale reizen worden gemaakt.

Maar soms blokt ze gewoon een middag in haar agenda om spelletjes te doen met prinses Estelle, die ook schittert op haar mobieltje (en ja, de vrouw die omkijkt in koningin Máxima). Of ze gaat in de  paleistuin wandelen met prins Alexander of prins Oscar: voor de hertogjes is speciaal een nieuw speeltuintje aangelegd.

Ook vliegt Hare Majesteit – zo fijn om een royal jet te hebben – regelmatig op en neer naar Londen om daar haar jongste dochter Madeleine (zwanger van haar derde) en haar gezin te bezoeken. "Mijn werk is Zweden en alles wat daar mee te maken heeft," zegt ze. "Maar ik geef eerlijk toe dat ik het enig vind om met mijn kleinkinderen op te trekken. Het is een leuke nieuwe generatie." De mooiste foto's van het jaar van koningin Silvia zetten we hier voor je op een rij.

Februari

Inkomend staatsbezoek van de Algemeen Generaal van Canada met Silvia op een zelfzaam dom bontje-moment.

April

Koning Carl Gustaf wordt 71 en dat is wel een wuifmomentje met kleindochter Estelle waard.

Mei

Tijdens het diner ter gelegenheid van de 80ste verjaardagen van de royal buren, koning Harald en koningin Sonja, was Silvia de tafeldame van kroonprins Haakon. Die bij wijze van grap tijdens het diner zijn baar afschoor. Je ziet haar hier gniffelen.

Staatsbezoek Indonesië in van top tot teen customized Chanel, darling.

Juni

Nationale dag, dus nationaal kostuum. En altijd blijven lachen, hè?  

Silvia in een beeldig bloemetjesgordijn bij de uitreiking van de Polar Music Prijzen.

Juli

Officiële receptie voor de 40ste verjaardag van kroonprinses Victoria. We menen hier zowel vertedering als licht leedvermaak bij de koningin te bespeuren. Prinses Madeleine was als kind net zo'n gierende draaitol als haar dochter Leonore. Iets met '…nu maak je het zelf ook eens mee.'

Fotomoment op zomerresidentie Solliden ter ere van de 40ste verjaardag van kroonprinses Victoria. Silvia heeft prinses Estelle aan de hand.

En omdat ze tóch bezig waren ook maar een beeldig gestyled familieportret (Sofia en Madeleine hadden duidelijk het 'Iedereen in lichtblauw' memo niet gekregen.

In klederdracht, ook al voor de verjaardag van haar dochter.

Koninklijk blauw kant voor een officieel bezoek aan Beieren.

En daarna op vakantie in Zuid-Frankrijk, lekker bootje varen…

…en geduldig wachten op de koning in de royal teenslippers mét gelakte nagels.

September

Koningin Silvia kreeg in Berlijn de Theodor Wanner Award, vanwege haar inzet voor mensenrechten en sociaal bewustzijn gedurende haar tientallen jaren als koningin.

Oktober

Silvia in New York als spreker op het World Childhood Forum, waar ze beschermvrouw van is.

December

Zorgzame oma bij de doop van prins Gabriel: het was snijdend koud en Hare Majesteit hield hoogstpersoonlijk het mutsje op het hoofdje van de dopeling.  

Vorstelijk bij de Nobelprijzen, maar wel totally on trend in ultraviolet, de kleur van 2018.

 

Foto's © Getty Images / BSR Agency / ANP

Laatste nieuws

Zie ook