8 opvallende weetjes over de netflixserie The Crown

De serie waarin het Britse koningshuis centraal staat, trekt miljoenen kijkers.

Lees ook

Ze mag dan 91 zijn, maar Queen Elizabeth is helemaal hot, dankzij ‘The Crown’. De serie waarin het Britse koningshuis centraal staat, trok vorig jaar miljoenen kijkers. Het tweede seizoen van deze duurste tv-serie ooit ging op 8 december van start. Daarom: de leukste weetjes over de serie.

TEKST: ILSE VAN BEESTEN

1 // De troon in de kroningsscène uit seizoen 1 is geen exacte replica. De originele is door ouderdom en toeristisch gebruik namelijk flink toegetakeld, met zelfs graffiti op de zijkant. Niet filmwaardig!

2 // Handig: de kroningsjurk was in 2012 nog nagemaakt voor een tentoonstelling ter ere van het 60-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth.Voor ‘The Crown’-actrice Claire Foy was de kopie iets te lang, maar verder zat ’ie als gegoten. Bij de kroning droeg ze nóg een jurk, een paarse, die – net als het origineel – werd gemaakt door naaisters van de Royal School of Needlework. In het origineel zit 3.500 uur werk. Doordat sommige onderdelen geprint werden, ging de vervaardiging van de kopie sneller.

3 // Het dragen van ‘de kroon’ is zwaar. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Om precies te zijn: 2,5 kilo! De originele St. Edwards Crown is bezet met 444 edelstenen, waaronder amethisten, robijnen, saf eren, topazen en toermalijnen.

4 // Meer dan 50 kleermakers maakten één op één- kopieën van de juwelen en kleding (in seizoen 1 al meer dan 7.000 kostuums). Omdat originele items moeilijk te vinden waren, werd het een en ander uit Amerika gehaald, waar men in de periode na de Tweede Wereldoorlog meer te besteden had dan in Engeland.

5 //  Niet álles in de serie is authentiek.Want wie ziet het verschil tussen heilige olie en olijfolie? That’s right, er is niks koninklijks aan de zalving van Elizabeth tijdens de kroning.

6 // 6 borduursters werkten 7 weken aan de trouwjurk uit seizoen 1, gemaakt van ivoorkleurige zijde en gedecoreerd met 10.000 parels en bloemendesigns. De borduursels zijn geïnspireerd op het schilderij ‘Primavera’ van Botticelli uit 1482. De sleep was bijna 4 meter lang en de jurk kostte 30.000 euro. De échte Elizabeth spaarde haar bruidsjapon bij elkaar met textielbonnen, uit solidariteit met andere vrouwen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het filmen van de trouwscène kostte 5 dagen.

7 // Eén van de adviseurs voor de serie is al meer dan dertig jaar lid van de Royal Household. Hij leert de hoofdrolspelers de juiste etiquette en formaliteiten. Geen overbodige luxe voor Matt, die bekend staat om zijn klunzigheid. Producenten wedden soms hoelang het zou duren voor hij iets zou kapotmaken.

8 // Omdat Buckingham Palace off-limits is om in te filmen zijn de scènes die zich daar afspelen, opgenomen in het nabij gelegen Lancaster House. De scènes op de binnenplaats van het paleis, waar we alle bezoekers en bewoners zien komen en gaan, werden opgenomen bij The Old Royal Naval College in Greenwich.

Laatste nieuws

Zie ook