Goedele Liekens: ‘Ik draag bij tot het bruto nationaal geluk’

Een relatiecrisis? Seksuele problemen? Daar weet GOEDELE LIEKENS (54) wel raad mee.

Lees ook

Een relatiecrisis? Seksuele problemen? Daar weet GOEDELE LIEKENS (54) wel raad mee. Ze helpt vele stelletjes elkaar opnieuw te vinden.“Slechte relaties zijn de hoofdoorzaak van frustraties en andere problemen.”

tekst THEA TIJSSEN foto’s FERIET TUNC styling DANIELLE DINKGREVE haar & make-up BART BROM

VREDESSTICHTER “Ja, hopelijk brengen mijn adviezen ook een soort vrede. Vrede met jezelf, je gender, hoe je in elkaar zit. En vrede met je partner. Hoewel ik ook het idee heb dat ik maatschappelijk een verschil kan maken. Ik zeg altijd dat ik bijdraag tot het bruto algemeen geluk, want slechte relaties zijn een van de hoofdoorzaken van frustraties en andere problemen. Als mensen in de auto heel hard toeteren, denk ik: als je écht gelukkig bent, reageer je niet zo. Ik denk dat het effect van een slechte relatie maatschappelijk gezien groter is dan wij willen toegeven.”

MOEILIJK “Ik ga veel voor de Verenigde Naties op pad. Bijvoorbeeld naar Afghanistan om voorbehoedsmiddelen te promoten. Een moeilijk onderwerp in die cultuur, maar ik hou van een uitdaging. Je wordt niet altijd met applaus onthaald en moet zoeken naar een ingang. Seks en relaties blijven moeilijke onderwerpen. Ook hier hoor.”

TACTIEK “Een beetje diplomatie is vaak wel nodig. Vroeger zou ik met stoom uit mijn oren op mijn hakken zijn omgedraaid als ik in Afrika dorpswijzen onder een boom had zien zitten. Die zitten daar maar belangrijk te wezen en willen niet eens luisteren naar andere standpunten. Maar nu weet ik hoe ik ze voor mijn kar moet spannen. Ik ben daarin veranderd, heb veel bijgeleerd. De boodschap blijft hetzelfde, maar de manier waarop je ’m brengt, is belangrijk. Ik heb de indruk dat ik het nu veel beter kan.”

ALS HET NIET LUKT “Er zijn best momenten dat ik moe word van mijn werk. Bijvoorbeeld als ik in België weer eens roep dat seksuele voorlichting op jonge leeftijd belangrijk is. Dat het te laat is om het aan 16-jarigen te geven. Waarop de pers dan altijd moord en brand schreeuwt: ‘Goedele choqueert weer’. Jammer dat andere deskundigen dan niet reageren met: ‘Wat Goedele zegt, staat wel degelijk in de voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie!” 

BN’ERS HERENIGEN “Ik zou graag praten met ‘Temptation island’-koppels. Er zijn zoveel dingen die ik wil weten. Om te beginnen: dacht je echt dat het goed was voor jullie relatie om hier aan mee te doen?”

ZELF TV-HULP? “Niet voor mijn seksleven. Maar wel als breekijzer bij bijvoorbeeld een probleem met een halsstarrige verzekeringsmaatschappij. Dan zijn de media spijtig genoeg de enige die kunnen zorgen dat er iets gebeurt. Het zou me dan alleen nóg bozer maken als ze dan ineens wél meewerken, haha!”

Goedele heeft haar eigen website Goedele.com waar ze informatie geeft over ‘realistische’ seks. De website bundelt alles wat je moet weten over seks en relaties: van de laatste nieuwe trends tot onderzoeken, tips en boeiende verhalen. De site bevat ook een reeks onlinelessen met filmpjes. 

Laatste nieuws

Zie ook