Kroonprinses Victoria vorstelijk voor Nobels

Tiara's, flonkers en baljaponnen: de Zweedse royals laten je bijna vergeten dat het om de Nobel-laureaten gaat.

Lees ook

Royals zijn vandaag massaal uitgerukt voor de uitreiking van de Nobelprijzen. Ode aan de laureaten, maar in de fashion stakes won kroonprinses Victoria van Zweden in beeldig lichtblauw.

Tien december is een magische datum in Nobelland. Koning Carl Gustaf van Zweden reikt dan in Stockholm de Nobelprijzen  voor wetenschap uit. De Nobelprijs voor de Vrede wordt op dezelfde dag in Oslo uitgereikt door koning Harald van Noorwegen. Alfred Nobel bepaalde dit in 1898 zo in zijn testament, tweederde van royal Scandinavië is er dus bij betrokken.

De Noren doen het met Nordic soberheid in een middagceremonie, de winnaar is dit jaar de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens.

De Zweden benaderen hun aandeel in de uitreiking met meer zwier en gooien er ook meteen een banket voor 1300 mensen tegenaan in het stadhuis. Hoofdgasten zijn de laureaten, de royals zijn eregasten.

Victoria droeg de Kokoshnik tiara met aquamarijnen (die een tikje vloekten met haar jurk) en een clutch van Bottega Veneta…

…bij haar hooggesloten japon van Jennifer Blom.

Koningin Silvia droeg de Nine Prong Tiara (vrij vertaald: de tiara met de negen pieken)…

… en prinses Sofia, in een panty nude japon van Ida Lanto. koos voor haar trouwtiara, ditmaal opgetuigd met parels: het is een veelzijdig geval.

Het origineel heeft smaragden, maar ze werd er onlangs ook mee zonder stenen gezien en dat stond eveneens fraai, maar de parelversie is tot nu toe toch de winnaar.

Prinses Madeleine en haar Amethist Tiara haakten voortijdig af: ze was wel bij de uitreiking, maar niet bij het diner.

De zwangere prinses heeft last van haar rug en moet het rustig aandoen.

Madeleine droeg een japon van Seraphine, favoriet bij Zwangere Zweden, echtgenoot Chris O'Neill droeg zijn gebruikelijke vermoeide blik.

Oké Zwoyals, calm down, we get it – jullie zijn de top in royal glamour. 

 

LEES MEER 18 x prinses Victoria op haar mooist bij de Nobel Prijzen

 

Foto's © ANP / Getty Images, Kungehuset 

Laatste nieuws

Zie ook