Happy Birthday prinses Amalia!

Terugblik van het allereerste kiekje tot het eerste echte kick-ass portret van de kroonprinses.

Lees ook

Feestje op de Eikenhorst, want kroonprinses Catharina-Amalia (we vergeten soms dat ze voluit zo heet) mag vandaag 14 kaarsjes uitblazen.

Hopelijk mag ze een kick-ass feestje geven en alle dingen doen die je op je veertiende wilt doen (we vermoeden iets in de categorieën muziek / pizza / paarden / kleding / mobieltje. De verjaardag zal ongetwijfeld in intieme kring worden gevierd, want het moet voor haar al raar genoeg zijn om onder grote belangstelling op te groeien. Toch, altijd leuk, even kijken hoe ze veranderd is.

2003

Pasgeboren in het Bronovo in Den Haag: de allereerste foto, gemaakt door de trotse vader op zondagavond 7 december. Alleen Willem-Alexander, Máxima en vermoedelijk Beatrix wisten op dat moment haar naam nog maar.

De Zweedse royals mogen dan graag pochen met hun gouden wiegen, de Oranjes hebben er óók een en Amalia resideerde er na de geboorte op de Eikenhorst in. Het wiegje werd in 1909 geschonken door welgestelde dames uit Amsterdam aan koningin Wilhelmina ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana. Behalve prinses Juliana hebben ook prinses Beatrix en prins Willem-Alexander hun eerste maanden in het koninklijke bedje doorgebracht.

Deze willen we je niet onthouden: Máxima loopt hier twee weken na de bevalling met de troonopvolgster door Den Haag om wat kerstinkopen te doen.  

2004

Hier is Amalia ongeveer drie maanden…

… maar in de zomer was het al een hele jongedame aan het worden.

2005

Geboren leider: Amalia tijdens de doopplechtigheid van prinses Alexia.

Haar tweede verjaardag vierde Amalia met de Zorreguieta's in Buenos Aires.

2006

Prinses van Oranje Zwemvest!

2007

Innig afscheid van haar ouders op de eerste dag van groep 1 op de Bloemcampschool in Wassenaar.

Het leek Willem-Alexander en Máxima zwaarder te vallen dan Amalia, die juffrouw Ans uitermate interessant vond en eigenlijk wel meteen aan de slag wilde.

2008

She shoots! She scores!

2009

Amalia is hier vijfeneenhalf en reeds sassy as hell.

2010

Stille hint dat de muzikale mademoiselle op vioolles wil? Amalia is hier met haar zusjes aanwezig bij het WK turnen in Rotterdam.

2011

Oma rocks. Dit uitje beviel de paardenmeisjes uitstekend, koningin Beatrix en prinses Amalia waren hier aanwezig bij de Europese Kampioenschappen Dressuur in Rotterdam.

2012

Zo lief. Prinses Amalia wacht op hier Máxima bij de finish van de zwemtocht door de Amsterdamse grachten en past intussen op de royal teenslippers en haar handdoek. Máxima deed mee aan de Amsterdam City Swim, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de bestrijding van de ongeneeslijke zenuw- en spierziekte ALS

2013

Hier is Amalia nog 'gewoon' prinses…

… en hier is ze na de inhuldiging van haar vader opeens kroonprinses.

2014

Kerstvakantie in Argentinië, Amalia is hier net elf geworden.

2015

Sail Amsterdam en de royal wuif zit er al helemaal in.

2016

Team Oranje! Koning Willem-Alexander en prinses Amalia kijken naar de teamfinale springen in het Olympic Equestrian Centre tijdens de Olympische Spelen in Rio

2017

Lech: 'Jeez, pap, awkward!'

Koningsdag in Tilburg.

Fotomoment zomer 2017, Warmond.

En natuurlijk het prachtige portret door Erwin Olaf, waar ze later als koningin trots op kan zijn. Van harte, Amalia! 

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook