Prinses Beatrix doet Willem-Alexander bijzondere schenking

Met deze schenking verbreekt de 79-jarige prinses een jarenlange traditie.

Lees ook

Koning Willem-Alexander woont al sinds 2003 met zijn familie op het koninklijke landgoed De Horsten in Wassenaar, wat al die tijd nog tot het eigendom van zijn moeder Beatrix behoorde. Het stuk grond van maar liefst 800 voetbalvelden groot vergt alleen wel veel onderhoud, waardoor de 79-jarige prinses het landgoed bij leven aan haar oudste zoon heeft geschonken. Een opmerkelijke schenking van onze voormalige vorstin, aangezien zoiets normaal gesproken altijd geërfd wordt. 

Traditie

Vanaf 1845 is het 400 hectaren grote landgoed in bezit van de koninklijk familie en werd het jarenlang overgedragen bij het overleiden van de eigenaar. Beatrix doorbreekt nu de traditie door het landgoed nog bij leven aan haar oudste zoon te schenken. Of prins Constantijn ook een deel van het landgoed geschonken heeft gekregen, is niet bekend. 

Bewoners 

Villa Eikenhorst, de woning waar de koning samen met zijn gezin woont, staat samen met nog 20 andere huizen en gebouwen op het koninklijk erfgoed. Op het landgoed wonen ook de twee zonen van prinses Margriet, Floris en Pieter-Christiaan, met hun gezinnen. Ook de dochter van prinses IreneMargarita, hoeft niet ver te reizen om op familiebezoek te gaan. Wel zou er in de akte alleen staan dat de zonen van prinses Margriet recht hebben op eeuwig erfpacht en recht van opstal, terwijl er voor de dochter van prinses Irene niks geregeld zou zijn. 

Beatrix bezit momenteel alleen nog kasteel Drakensteyn, waar zij in 2014 naartoe verhuisde. 

Lees meer: Even lachen: de leukste Oranje-gif'jes

BRON: AD NOS BEELD: ANP 

Laatste nieuws

Zie ook