Monaco viert Nationale Feestdag

Beetje salueren, veel stilstaan, uitgebreid wuiven: het was een dagje core business voor de Grimaldi's.

Lees ook

Prins Albert genoot – vermoedelijk voor het laatst – van zijn snor, prinses Charlene straalde in kobaltblauw en Les Adorables hadden er al snel genoeg van, #peuterpuberteit.

De viering van Nationale Dag begon voor de Grimaldi's met een saluut en een te Deum (dankdienst) in de kathedraal van St. Nicholas. Hierbij waren alleen de volwassenen aanwezig. Daarna was het tijd voor veel marcheren, salueren, lintjes uitdelen én uiteraard het traditionele wuifmomentje vanuit het paleis.

De Grimaldi's begonnen samen aan de festiviteiten op de binnenplaats van het paleis, prinses Stéphanie en prinses Caroline (in trés chic Chanel) – de zussen van Albert – flankeerden het prinselijk paar…

… en de Eerste Divisie van de familie stond bovenaan de trap van het paleis, dat zo te zien nog stevig in de steigers staat.

Prinses Charlene droeg een blauwe, fluwelen Akris…

…die haar echt als gegoten zat.

Prinses Gabriella droeg een jurkje met bloemen in de nationale kleuren…

….prins Jacques had een keurig grijs pak met een grote-jongens-riem aan en wist zeker dat zijn haar goed zat.

Gabriella heeft zo haar eigen manieren om alles goed te kunnen zien.

Het hele stel was zo goed als compleet, inclusief Andrea Casiraghi en zijn vrouw ↑ Tatiana Santo Domingo (rode jas) naast haar schoonzusje Charlotte Casiraghi.

Die laatste is volgens normaal gesproken goed ingelicht Franse bladen zwanger van hun derde kind. Het stel heeft al twee kinderen, Sascha (4) en India (2). Het zou het vijfde kleinkind voor prinses Caroline worden, die erg lijkt te genieten van haar rol als oma.

Charlotte Casiraghi, de oudste dochter van prinses Caroline (bordeaux hoed), had haar zoontje Raphaël meegenomen. Aan de voorkant staat Sacha, het zoontje van Tatiana (rechts) die dankzij een paar weken school in één klap is veranderd van een kleutertje in een eigenwijze schooljongen.  

Pierre Casiraghi en Beatrice Borromeo (rechts) waren ook van de partij. Alle heren hadden, samen met hun oom Albert, hun snor laten staan ter ere van het 200-jarig bestaan van een besnord regiment. 

Bij Pierre pakt dat het minst flatteus uit: hij ziet er jaren ouder uit. 

De Grimaldi's vieren wel meer dingen samen, zoals het Rozenbal en het Circus Festival, maar de Nationale Feestdag is het moment dat echt iedereen erbij is. Zo was Pauline Ducruet (rechts) voor een dag overgekomen uit New York waar ze studeert. De jongeman met zijn Solidaire Snor is haar oudere broer Louis, links hun moeder prinses Stéphanie. Halfzus Camille hebben we niet gespot en dat geldt ook voor prinses Alexandra, de jongste dochter van prinses Caroline en India, het dochtertje van Andrea en Tatiana. Familiaal griep-epidemie'tje? 

Bij het laatste wuifmomentje ontbrak de royal peutertweeling tot teleurstelling van de Monegasken. De grappige pantomime die Charlene en Albert opvoerden om uit te leggen dat het dynamische duo afgeknoedeld was, en was afgevoerd voor een middagslaapje, maakte veel goed. De bewegende beelden zie je aan het einde van het filmpje hieronder. 

Monaco staat elk jaar op 19 november stil bij de feestdag van de heilige Rainier, naar wie de vader van prins Albert II is vernoemd. Bij zijn troonsbestijging in 2005 besloot Albert die datum te behouden als nationale feestdag als eerbetoon aan zijn vader.

Filmpje!

Wie de hele viering wil zien, check het filmpje. Bonne fête, Monaco!

 

Foto's © Pascal Le Segretain / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook