Platina! Queen en Philip 70 jaar getrouwd

Lief, leed, gezondheidsperikelen, kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen - je maakt als stel wat mee in 70 jaar.

Lees ook

Zij viel als puber al als een blok voor hem, hij staat al 65 jaar welwillend in haar schaduw: het huwelijk van koningin Elizabeth en prins Philip, in hun mooiste foto's.

Het geheim van het zeventig jaar samen uitzingen is in dit geval elkaar goed aanvullen, wederzijds respect en gevoel voor humor: ze kunnen elkaar nog altijd aan het lachen maken.

Philip is al die tijd degene geweest die binnenskamers de functie van zeer plichtsgetrouwe Elizabeth enigszins wist te relativeren. Andersom is Elizabeth voor Philip – die een nare jeugd had – degene die heeft gezorgd voor stabiliteit, een eigen gezin en onvoorwaardelijke liefde. Ter gelegenheid van hun platina huwelijk trakteerden ze op een nieuwe foto, genomen in de White Drawing Room van Windsor Castle.

Het stel viert hun platina huwelijksverjaardag vanavond en petit comité met hun beste vrienden tijdens een privédiner, ook bekend als 'de meest begeerde uitnodiging van het jaar'. Geniet even me van hun unieke relatie in hun mooiste foto's.   

1947 

De officiële verlovingsfoto.

Ontlading op het balkon, maar geen kus: daarvoor waren de royals nog veel te kuis.

Elizabeth en Philip wisselden overigens wel schalkse blikken tijdens het maken van de officiële foto's.

1948 

Meer high society als kroonprinses Elizabeth en de kersverse hertog van Edinburgh werd het in 1948 niet. 

1952 

Al snel kwamen de eerste twee kinderen, Charles (1948) en Anne (1950). Charles was een gevoelig jongetje dat erg aan zijn moeder en de nanny hing, Anne als kind als een rouwdouwer die het uitstekend met haar vader kon vinden. Elizabeth had weinig tijd voor haar kinderen, door de dood van haar vader in 1952 werd ze erg jong koningin van het Verenigd Koninkrijk.

1953

Het is het jaar waarin Elizabeth, al een jaar staatshoofd, officieel wordt gekroond en de PR-machine draait, met mooie plaatjes van het jonge, zeer koninklijke paar.

1954 

Philip begint in deze tijd goed te beseffen hoe klein zijn officiële rol is en zijn ego kan niet altijd even goed verdragen dat hij letterlijk een stapje achter zijn vrouw moet lopen of er – zoals hier in Australië – voor spek en bonen bij te zitten. Om hem tegemoet te komen regeert Elizabeth het land en Philip de familie.   

1958 

Lotgenotencontact: zowel Juliana en Elizabeth hebben een echtgenoot met een gezond ego die regelmatig worstelt met zijn rol op de achtergrond. Philip bleef chiquer dan Bernhard: hij heeft Elizabeth nooit in gezelschap voor schut gezet en áls hij al affaires had, dan was hij in ieder geval discreet. Bernhard was op zijn beurt weer wat fijnzinniger dan Philip, die er in zijn leven vele vreselijke dingen heeft uitgeflapt. 

1959 

De Amerikaanse president Eisenhouwer is op bezoek op Balmoral. Philip houdt zich letterlijk en figuurlijk afzijdig: zodra het protocol het toestaat, gaat hij stiekem vissen of laat Charles (hier elf) rijden over de landweggetjes van het landgoed. 

1965 

 De jaren zestig verlopen vrolijk voor de Windsors: er komen nog twee zoontjes bij, Andrew (1960) en Edward (1964) en Elizabeth is inmiddels een ervaren, ontspannen koningin, die wel eens gekke dingen doet, zoals een spaghettihoed opzetten. Het is de favoriet van Andrew en er is niemand die het ding bespottelijker vindt dan Philip, die haar er eindeloos mee plaagt. Maar ze houdt 'm toch lekker op. 

1972

Dit zijn Elizabeth en Philip ten voeten uit: plechtig staatsbezoek, toch tijd voor een gezamenlijk binnenpretje. 

1976 

Elizabeth en Philip bij de Windsor Horse Show die hun grootste hobby's verenigt: de drafsport en paarden. 

1978 

Omdat de kinderen inmiddels allemaal op kostschool zitten of studeren, gaan Philip en Elizabeth vaak samen op werkbezoek. Hier staan ze samen bij een van de oudste drukpersen, in Duitsland.

1982 

Charles is een jaar eerder getrouwd met Diana, hun zoontje William is niet het eerste kleinkind van de Queen, maar wel degene met die de opvolging verzekerd is. Rechts de Queen Mum, de moeder van Elizabeth, die zelf ook Elizabeth heette. 

1984

Met de komst van prins Harry is ook de eerste reserve geregeld. Niemand op dit vrolijke familiekiekje kon bevroeden dat het hierna jaren ellende zou worden, door alle perikelen rond Charles en Diana en later Andrew en zijn vrouw Sarah. 

1985 

Aan boord van de Britannia, een zeldzaam kiekje met de Windsors in vrijetijdskleding. Tussen Charles en Diana zat het hier al helemaal scheef. 

1988 

Op bezoek in Apeldoorn, bij koningin Beatrix, met wie vooral Elizabeth een zeer goed contact heeft.

1990 

Door het gerommel in de familie kiezen Elizabeth en Philip voor hun kerstkaart het enige wat nog een beetje continuïteit uitstraalt: zijzelf, op vakantie in Balmoral, met een van hun hondjes: in dit geval een dorgi. 

1991 

Als schoondochters Sarah en Diana steeds de voorpagina's halen (en niet op een goede manier) weten de Queen en Philip in ieder geval hun gevoel voor humor te behouden. 

1994 

Charles en Diana leven gescheiden van tafel en bed en werken aan de scheiding van de eeuw. Philip en Elizabeth zijn na 47 jaar nog even hecht, zeker tijdens de dagen die ze op Balmoral doorbrengen, waar hun hele leven iets meer vrijheid en iets minder protocol kent. 

1996 

Ook als Diana als vrije vrouw een nieuwe golf Diana Mania teweegbrengt, geven Elizabeth en Philip de voorkeur aan zich terugtrekken in hun geliefde Schotland. 

1997 

Als prinses Diana in augustus is verongelukt, sluiten de Windsors zich tijdelijk op in Balmoral, naar eigen zeggen om William en Harry te beschermen. In een paar dagen tijd zwelt de volkswoede over het uitblijven van een reactie zo aan, dat de monarchie ervan wankelt. Elizabeth en Philip laten zich eerst op Balmoral zien en keren later terug naar Londen, waar ze zich tussen de bloemenzee voor Buckingham Palace wagen.

Later dat jaar is er ook nog een vrolijk moment, als het stel hun gouden bruiloft viert.  

1999

De rijen hebben zich gesloten, de kerstkaart bestaat vooral uit kleinkinderen én uiteraard weer een hond die het allemaal bitter weinig kan schelen. 

2000

Elizabeth en Philip proosten op het nieuwe millennium in de Millennium Dome in Londen. Het is uitzonderlijk dat ze zich op oudjaarsavond laten zien, het is bij uitstek een moment dat ze met familie doorbrengen. 

2002

Elizabeth viert haar gouden regeringsjubileum dat volgens haar ook een beetje van Philip is "want hij is van grote waarde in mijn leven."

2004 

Na scheidingen (Charles, Anne en Andrew zijn inmiddels van hun eerste partner af), jaren van Diana Drama, de dood van Diana en een vreselijke brand, breken er leukere jaren aan. William heeft verkering met een keurig meisje, ene Kate Middleton en Charles is eindelijk gelukkig met zijn grote liefde Camilla, waar hij een jaar later mee zal trouwen. Er is reden voor vrolijkheid, voor de Queen en haar man.  

2008 

Onderling kunnen ze ook nog altijd lachen. Philip verraste Elizabeth ooit door gewoon wacht te lopen in een berenmuts toen zij een officieel dingetje moest doen en de Queen kon haar lachen niet houden toen de muts tijdens een koetsrit een geheel eigen leven dreigde te gaan leiden. 

2009 

Philip is altijd Elizabeths steun en toeverlaat geweest. In haar eigen woorden: "He is someone who doesn’t take easily to compliments, but he has, quite simply, been my strength and stay all these years, and I and his whole family, in this and many other countries, owe him a debt greater than he would ever claim or we shall ever know."

2011

Het huwelijk van het jaar wordt één groot feest: hier begroeten William en Kate als bruidegom en bruid koningin Elizabeth en prins Philip in Westminster Abbey. 

2012 

Het is een goed jaar voor Philip en Elizabeth. Alle familieleden gedijen, de Olympische Spelen in Londen zijn een groot succes en de Queen viert haar Diamond Jubilee, omdat ze 60 jaar op de troon zit.

Hoogtepunt in familiaire pret is echter toch weer het Braemar evenement. 

2013 

Hoewel prins Philip onmiskenbaar brozer wordt, is het contact tussen hem en Elizabeth nog altijd geanimeerd. Zoals hier, tijdens de paardenraces van Epsom. 

2014

De supersenioren hebben hun gevoel voor humor nog altijd niet verloren. Hier wuiven ze de Ierse president uit, na een historisch staatsbezoek dat duidelijk ontspannen verliep.  

2015

Zowel Elizabeth (hier 89) als Philip (hier 94) begint taken over te dragen aan jongere familieleden, om het iets rustiger aan te gaan doen. 

2016 

Het laatste werkzame jaar van Philip, iets wat op dit moment alleen zijzelf vermoedelijk nog maar weten. De agenda van het koninklijk paar speelt zich af volgens ijzeren tradities: het begin van op Sandringham, dan allerlei ceremoniële momenten in Londen en dan nazomeren op Balmoral. Deze foto is van de Braemar Highland Games, een Schots uitje waar ze dol op zijn. 

2017 

Hoewel Philip inmiddels officieel met pensioen is, vergezeld hij zijn vrouw nog af en toe op werkbezoeken. Hier wuiven ze samen koning Felipe en koningin Letizia van Spanje uit, een van Philips laatste momenten voor hij afzwaaide. 

Het 70-jarig huwelijksfeest van Elizabeth en Philip wordt zoals gezegd in intieme kring gevierd, maar om ook nog iets voor de buitenwereld te doen is er een speciale herdenkingsmunt én een herdenkingszegel uitgebracht.

Eigenlijk zijn ze geen spat veranderd. Leve het bruidspaar en zo. 

 

Foto's © Getty Images, ANP, The Royal Family en BSR Agency

 

 

Laatste nieuws

Zie ook