Shocking! Roemeense royals rellen verder

Net als je denkt álles te hebben gehad, neemt de machtsstrijd in de voormalig koninklijke familie een nieuwe spannende wending.

Lees ook

De soap rond de Roemeense opvolging (bij wijze van spreken, want het is een republiek) gaat een nieuwe fase in nu ook de buitenwacht zich ermee bemoeit.

Lang verhaal kort: koning Michael neemt kleinzoon Nicholas al zijn rechten als beoogd opvolger af en dreigt te gaan hemelen. Nicholas mag van de familie geen afscheid nemen, er ontstaat een handgemeen. Nicholas' eigen moedertje trok haar handen van hem af, douairières in de wijde omgeving tastten geschokt naar hun parelsnoertje. En toen?

Toen knapte de oud-koning weer op. Michael ging weer eten, kreeg weer praatjes en bromde als vanouds tegen de orthodoxe nonnen die hem verplegen. Niet dat er wonderen mogen worden verwacht omtrent een 96-jarige met leukemie, maar toch: de perscommuniqués meldden dat de ergste crisis was geweken.

Waarop prompt de Nationale Conventie voor de Constitutionele Monarchie zich meldde. Dat is een coalitie van clubs die graag de monarchie zouden willen herstellen (daar is weinig kans op) of toch minimaal een beetje chic voormalig koningshuis willen om zich op voor te staan. Dan heb je ook nog eens wat aan het koninklijk paleis in Boekarest, bijvoorbeeld. 

De Nationale Conventie is duidelijk Team Nicholas en laat via de site EVZ.ro  weten dat 'de rechtmatige opvolger' zich zeven keer heeft gemeld om zijn opa nog een keer te zien en al die keren is geweigerd door zijn tante Margareta, de huidige kroonprinses.' En beschuldigt haar en haar man ervan Nicholas doelbewust te hebben weggehouden, 'wat een schending is van de christelijke moraal en de heiligheid van de eucharistie.'

Een en ander bevestigde dat zich binnen de familie een machtsstrijd afspeelt. Volgens de Nationale Conventie is de man van Margaretha, prins Radu, de kwade genius. Dit tikje shady type (handel in titels staat nooit chic…) zou zichzelf al naast Margareta in de volstrekt officieuze rol van prinsgemaal of koning-gemaal zien en zich bedreigd voelen door de populariteit van Nicholas.

Vooral omdat het Roemeense parlement uitgerekend nu de legale status van het koningshuis wil verhogen 'om de plek van de koninklijke familie in de samenleving te verankeren.' De Troonzaal ↑ staat bij wijze van spreken al klaar.

"Het is meer dan ooit nodig om boven de politieke partijen een instituut te hebben waarin alle Roemenen een symbool zien van evenwicht en continuïteit. Het koningshuis heeft dat bijna honderd jaar gedaan, heeft bijgedragen aan de vorming en modernisering van de staat”, aldus de verklaring van Senaatsvoorzitter Calin Popescu Tariceanu en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Liviu Dragnea. Kortom, de familieruzie gáát opeens ergens over. Wordt zonder enige twijfel vervolgd.

 

Foto's © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook