De week van de Oranjes: paleis als bodemloze put

Het is opmerkelijk hoe muisstil het in Noordeinde is over nog eens 4 miljoen euro aan extra kosten erbij.

Lees ook

Prinses Beatrix keek belangstellend naar heren in strakke maillots en de koning en koningin hebben alwéér een tegenvaller met de grote verbouwing – niets menselijks is hen vreemd.

MAANDAG

Team Oranje trapte de week af met het nieuws dat de renovatie van paleis Huis ten Bosch nóg duurder wordt: er komt 4,1 miljoen euro bij. Dat brengt het totaalbedrag van de verbouwing op 63,1 miljoen in plaats van 59 miljoen euro. In de eerste begroting werden de kosten op 35 miljoen euro geraamd, dus het loopt goddeloos uit de hand, #bodemlozeput

Oorzaak van de hogere kosten zijn voor 3 miljoen euro 'bouwkundige tegenvallers', alsof je zo'n enorm project niet vooraf helemaal doorlicht voor je een offerte maakt. Nu blijkt opeens dat daken en gevels niet gedeeltelijk, maar helemaal moeten worden hersteld. De bordestrap moet compleet worden vervangen en er is meer nodig voor asbestsanering en bestrijding van houtrot. Je mag toch hopen dat de aannemer van dienst dit meteen al zag.

Bij die 3 miljoen komt nog eens 1,1 miljoen prijsindexatie bij. Door de aantrekkende economie zijn de prijzen van bouwproducten, uurlonen en bouwplaatskosten gestegen. Ook dat was blijkbaar niet ingecalculeerd, wat toch wel buitengewoon knullig is van Binnenlandse Zaken, dat hier over gaat. Het zal dus tot diep in 2019 duren voor er weer eens een dinertje op Huis ten Bosch kan worden gegeven. En dat zou de Oranjes stiekem best eens goed kunnen uitkomen.

Intussen in Amsterdam

Prinses Beatrix was op maandagavond aanwezig bij de 20e editie bij van het Nederlands Balletgala van Stichting Dansersfonds '79 in het DeLaMar Theater.

Hare Koninklijke Hoogheid liet bij het uitstappen even zien dat haar cape op twee manieren kan worden gedragen. Maar het blijft een beetje jammer van dat bont.

Het Balletgala werd opgedragen aan vaste choreograaf van Het Nationale Ballet Hans van Manen. Van links naar rechts: Stephen Shropshire, Anna Tsygankova, Alexandra Radius, prinses Beatrix, Ed Wubbe, Hans van Manen, Timothy Poucke en Kim van der Put.

DINSDAG

Koningin Máxima woonde in cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen de regionale start bij van het project Meer Muziek in de Klas Lokaal. Dit project moet zorgen voor structureel en goed muziekonderwijs op basisscholen.

Omdat ze toch in het noorden was, liet de koningin zich doorrijden naar Heerenveen een regionale bijeenkomst van nlgroeit in het huiveringwekkend ongezellige IJsstadion Thialf.

Nlgroeit, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, de Kamer van Koophandel en Nlevator (wie verzint zo'n naam?!), is een programma van en voor ondernemers met ambitie die elkaar willen helpen om groei te realiseren. Koningin Máxima was aanwezig als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

WOENSDAG

Koning Willem-Alexander wandelde over een blauwe loper door een zee van zelfgemaakte vlaggen door kinderen van 19 basisscholen in Lelystad. Dit was voor aanvang van een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de gemeente.

Na de drooglegging van Oostelijk Flevoland werd in 1965 gestart met de bouw van Lelystad. In 2017 is het 50 jaar geleden dat de eerste inwoners hun nieuwe woning betrokken in de Zuiderzeewijk in Lelystad. Tijdens het werkbezoek stond de ontstaansgeschiedenis van Lelystad en de leefbaarheid in de wijk centraal. De stemming zat er zo te zien meteen goed in.

Willem-Alexanders oom Pieter van Vollenhoven (78) had een minder leuke dag: bij hem is opnieuw een melanoom ontdekt. De melanoom, oftewel een vorm van huidkanker, wordt binnenkort poliklinisch verwijderd in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek. Als het weefsel niet wordt verwijderd, kan de kanker uitzaaien naar de bloedbaan en lymfeklieren.

Het is niet de eerste keer dat Van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet, getroffen wordt door huidkanker. Afgelopen voorjaar moest hij hierom ook al onder het mes en in 2014 eveneens. In juni 2001 werd hij hier voor het eerst aan geopereerd. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn vanwege de ziekte niet aanwezig bij het Peter Stuyvesant-bal in New York vrijdag. Dat is altijd een society-hoogtepuntje voor hen, deze foto is van 2016.

DONDERDAG

Máxima ging 'even' op en neer naar Singapore als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Ze sprak er op De Fintech conferentie over het belang van toegang tot financiële diensten voor iedereen.

VRIJDAG

De koningin moet door al haar gereis volledig jetlag-proof zijn, want de volgende dag zat ze alweer in Delft bij de presentatie van het jaarbericht 2017 'Staat van het MKB'. En meer jetlaggy dan dit wordt het blijkbaar niet bij Hare Majesteit. 

In het jaarbericht zijn nieuwe cijfers van het CBS over het midden- en kleinbedrijf opgenomen, evenals het verhaal achter de cijfers en de ontwikkelingen binnen het MKB. Weer financiën en economie, dus.

Koning Willem-Alexander bezocht in Amsterdam de Weekend Academie, winnaar van het Appeltje van Oranje 2017 van het Oranje Fonds.

De Weekend Academie biedt jongeren studievaardigheden, training in sociale vaardigheden en ruimte voor talentontwikkeling, culturele- en sportieve activiteiten. Het is traditie dat de Oranjes de winnaars van 'hun Appeltjes' blijven volgen.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook