Roemenië: Prinses Elena laat zoon Nicholas vallen

Hoezo, noblesse oblige? Rel rond ziekbed koning Michael van Roemenië neemt groteske vormen aan.

Lees ook

Het familiedrama rond het ziekbed van koning Michael van Roemenië is compleet, nu prinses Elena haar bloedeigen zoon prins Nicholas onder de bus heeft gegooid.

Je zou zeggen dat je als familie wel iets anders aan je hoofd hebt dan bekvechten als je geliefde patriarch "bezig is met zijn laatste dagen of uren" zoals het hof het omschrijft. Niets van dit alles, de Roemenen rollen nog net niet over straat.

Kort samengevat: koning Michael ontnam troonopvolger prins Nicholas in 2015 zijn status omdat hij een buitenechtelijk kind had verwekt en hierdoor 'moreel tekort schoot voor de functie'. Die alleen nog in sprookjes bestaat, want Roemenië is een republiek. Nog even afgezien van het feit dat het 2017 is en het in koningshuizen wemelt van de buitenechtelijke kinderen.

Het dochtertje van Nicholas heet Iris Anna en is verwekt in een one-night-stand met Nicoleta Cirjan (links) die zegt "altijd te hebben geweten dat ik haar alleen zou opvoeden." Nicholas heeft Anna Iris niet officieel erkend en maakt geen deel uit van haar leven. Dat laatste zou Nicoleta overigens wel graag willen: "De deur zal altijd open staan voor de vader van mijn kind." Niet duidelijk is of de Roemeense royals boos zijn op Nicholas omdat hij een buitenechtelijk kind heeft of juist omdat hij geen contact met haar heeft. Afgaand op het statement van zijn moeder (even verder scrollen) lijkt het 't laatste te zijn, maar bij deze familie wéét je het niet.

Anyway, gisteravond wilde Nicholas afscheid nemen van zijn zeer koppige en rechtlijnige opa, maar kreeg geen toegang tot het grootouderlijk huis in het Zwitserse Aubonne. Het liep – zó lekker noblesse oblige – uit op een handgemeen. Kroonprinses Margareta gaf haar neef aan bij de politie, het hele Huis in rep en roer.

Prinses Elena, de moeder van prins Nicolas doet er vandaag nog een schepje bovenop in een verklaring waarin ze haar zoon keihard laat vallen:

Nicholas liet het niet zomaar op zich zitten en kwam zelf ook met een statement:

 

De vraag is op de Roemeense ex-royals met hun algemene afkeuring van Nicholas hun hand niet overspelen. Nicholas is erg populair in Roemenië en een charmante verschijning die volgend jaar gaat trouwen met Alina-Maria Binder. Hij staat daarnaast met beide voeten in de 21ste eeuw en geen van de alternatieven om het Huis te leiden, heeft zijn charisma. 

De huidige opvolging is nu:

  1. Kroonprinses Margareta
  2. Prinses Elena (Margareta's jongere zus)
  3. Elisabeta Karina van Roemenië (Elena's dochter, Nicholas' zusje)
  4. Prinses Sofia van Roemenië (jongere zus van Margareta en Elena)
  5. Elisabeta Maria Biarneix (dochter van Sofia)
  6. Prinses Maria van Roemenië (jongste zus van Margareta, Elena en Sofia.

Er is nog een zus ↑ Irina. Vader Michael nam haar titel en positie in 2014  af nadat ze in Amerika werd gearresteerd én berecht voor het organiseren van illegale hanengevechten waar ook op gegokt kon worden onder haar bezielende leiding (het is echt een héél chique familie).  

Als je als afgezette monarchie een béétje in beeld wilt blijven, kun je misschien beter niet inzetten op starre types of een heel verlegen zusje. Al zou het wel pleiten voor Nicholas om zijn dochter te erkennen en schoon schip te maken, à la Albert van Monaco en zijn buitenechtelijke kinderen. Nog even afgezien van het feit dat het wel zo netjes van de hele familie zou zijn om koning Michael een rustige en vredige exit te gunnen.

 

Foto's © Familiaregala.ro / Nicholas de Roumanie

Laatste nieuws

Zie ook