Even zwijmelen: het Russische debutantenbal

Witte japonnen, tiara's, lange handschoenen - het was allemaal reuze Anna Karenina, maar dan zonder nare ongelukjes.

Lees ook

Het kon niet uitblijven nu er zoveel rijke Russen in Londen wonen, dat het soms voor de grap ook wel Londongrad wordt genoemd: een eigen debutantenbal.

In de balzaal van het Grosvenor House Hotel walsten de debutantes – mét tiara en handschoenen – voor de lustrumeditie in het hagelwit met hun escortes.

Het was allemaal reuze Anna Karenina, maar dan zonder nare incidenten met stoomtreinen. Voor het bal waren kunstenaars, expats en alles wat maar iets met Rusland en de Russische cultuur heeft samengekomen

De openingsdans was de Bloemenwals uit  Tchaikovsky's 'Notenkraker'. Het bal 'biedt een vriendelijke sociale context waar jonge mannen en vrouwen uit de hele wereld elkaar kunnen leren kennen,' aldus de organisatie. Wat het een heel chique netwerkborrel maakt, met hoop op een match met iemand van 'ons soort mensen'.

Voor het 'Russki Bal' moesten alle deelnemers vloeiend de Weense Wals kunnen uitvoeren en daarnaast kunnen meekomen bij andere ballroomdansen.

Een en ander gebeurde onder de goedkeurende blikken van de beschermvrouw Hare Hoogheid Olga Romanoff. Deze Aristo Akela stamt af van Ruslands laatste tsaar Nicolas II, als dochter van prins Andrei Alexandrovich en kleindochter van groothertog Alexander Mikhailovich en groothertogin Xenia Alexandrovna.

Ooit was Olga een serieuze huwelijkskandidaat voor prins Charles, maar viel door de mand toen haar snobby moeder beweerde dat Olga uitstekend kon tennissen: "Ik kon geen bal raken. Ik was woest." Met Thomas Mathew kreeg ze drie zonen en een dochter, de jongste zoon stierf na anderhalf jaar aan hartfalen. Over het debutantenbal zegt ze: "Het heeft natuurlijk niet meer de lading van vroeger, maar het is een mooi feest en een mooie gelegenheid om jonge mensen sociale vaardigheden bij te brengen."

Het Russische debutantenbal spiegelt zich vooral aan de bals in Parijs en Wenen. Het is wars van malligheden die Amerikaanse debutantes opvoeren, zoals de Texas Dip, een extreme reverence waarbij de debutante als een soort stervende zwaan het hoofd richting vloer brengt. Zoals Olga zegt: "Really, such nonsense."

 

Foto's © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook