Lady Louise: het lievelingetje van de Queen

Ze is op en top een Windsor, maar had lange tijd geen idee dat 'granny' in werkelijkheid de Queen was. Als in: de enige échte.

Ze lijken sprekend op elkaar, ze zijn allebei dol op paarden en ze hebben ook nog eens allebei een zwak voor lekkere cakejes bij de tea: Lady Louise en haar oma, koningin Elizabeth.

Lady Louise Windsor – ze wordt vandaag 14 jaar – is het oudste kind van prins Edward en gravin Sophie van Wessex. "Ze heeft lange tijd niet geweten dat haar oma de koningin was," zegt Sophie. "Ze kende haar alleen als 'granny'."

© The Royal Family

"We waren ons er niet eens meer van bewust tot ze naar school ging en zei: 'Mam, mensen zeggen de hele tijd dat oma de Queen is'," aldus Sophie. "Toen hadden we wel iets uit te leggen. Ik vroeg haar wat ze ervan vond en ze zei dat ze het niet goed begreep. Ik geloof niet dat ze destijds besefte dat er maar één Queen is."   

© The Royal Family

Van die verwarring is inmiddels geen sprake meer: Elizabeth is erg gesteld op Sophie en dol op Louise. "Daar zijn meerdere redenen voor," zegt Queen-biograaf Sally Bedell Smith. "De familie Wessex woont dichtbij Windsor Castle, Louise ziet haar oma veel vaker dan de andere kleinkinderen. Ze drinken vaak samen thee, ze gaan vaak samen rijden."  Hier geeft de Queen paardrijles aan Louise (rechts) en haar broertje James (links), in 2011. 

© Getty Images 

Wat de band ook bijzonder maakt, is dat ze erg op elkaar lijken. Louise is voor haar leeftijd vrij volwassen, het is een rustig meisje met plichtsbesef. Het lijkt erop dat de Queen veel van zichzelf en hoe zij was als kind in haar kleindochter herkent.

© BSR Agency

Louise heeft niet alleen een speciale band met haar oma, ook haar opa prins Philip heeft een zwak voor haar. Vooral omdat Louise als de enige van zijn kleinkinderen zijn geliefde drafsport heeft omarmd.

© Balmoral Castle

Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor, zoals Louise officeel heet, is 11de in de lijn van troonopvolging en zal met de komst van Baby Cambridge volgend jaar nog een plekje naar achteren schuiven. Ze gaat naar St. George's School in de buurt van Windsor, in de buurt van Windsor Castle. Het zal haar laatste jaar daar zijn, ze stroomt straks door naar aan andere school, te vergelijken met de bovenbouw in Nederland. Deze foto is uit 2004. 

© Getty Images

Hoewel Louise wel aanwezig is bij royal events als Trooping The Color spelen haar contacten met haar beroemde oma zich vooral privé af. "De bedoeling is dat zowel Louise als haar broer James uiteindelijk gewoon een baan vinden en voor zichzelf zullen kunnen zorgen," zegt Sophie. "Daar bereiden we hen op voor."

 

Openingsbeeld © BSR Agency

Laatste nieuws