Prinses Tatiana: ‘Ik ga gewoon naar de supermarkt’

Ze is zó lekker gewoon gebleven, maar dan wel met tiara's en uitnodigingen voor royal weddings, uiteraard.

Lees ook

De titel mag dan voor de sier zijn, Tatiana van Griekenland getuigt van meer noblesse oblige dan alle Griekse royals bij elkaar. Over haar leven in Athene sprak ze met Vogue.  

Prinses Tatiana (35) is sinds 2010 getrouwd met prins Nikolaos van Griekenland (46), de tweede zoon van koning Constantine, die sinds 2013 weer als burger in Athene woont. Nikolaos groeide op in Londen, maar trouwde op Spetses ('Mamma Mia met aristocraten') en wilde erg graag permanent in Griekenland wonen.

© Getty Images

Zijn vrouw Tatiana Blatnik, een Europese socialite met roots in de Venuzolaanse adel, ging met hem mee, leerde in hoog tempo Grieks en verdiepte zich in de Griekse manier van leven. Ze arriveerden op het dieptepunt van de crisis. "Ik kan me herinneren dat toen we het land inreden ik het gevoel had dat iedereen de andere kant op reed," zegt ze in Vogue. "Mensen dachten – en sommigen denken dat nog steeds – dat hier geen toekomst is."

Zelf gingen ze er vooral 'langzamer' leven: eventplanner Tatiana verdiepte zich er in gezond eten. Ze staat hier met neefje Niko en nichtje Alexa van het zonnetje te genieten. Nikolaos werkte voor de televisie en in de bankwereld, maar houdt zich momenteel vooral bezig met landschapsfotografie.

"Hij nam me in 2004 voor het eerst mee naar Griekenland, zo rond de Olympische Spelen," zegt Tatiana. "Het was heel emotioneel voor hem, hij kon er niet genoeg van krijgen. Op een avond was ik uitgeteld en wilde ik naar bed. Hij smeekte me: 'Nee, alsjeblieft, ik moet elke zonsondergang en elke zonsopgang zien. Ik heb hier mijn leven lang naar verlangd.'" Hij staat hier op en top Grieks te wezen met hun hondje, Rumi. 

Niet emigreren was dus eigenlijk geen optie. Maar Tatiana benadrukt dat ze er als gewoon burger woont. "Ik voel me geen prinses," zegt ze over haar huwelijk. "Ik heb niet het gevoel dat ik met een prins met een titel ben getrouwd. Nou ja, hij is míjn prins, maar niet meer dan dat."

© Getty Images

Over de titel – het is een eretitel omdat Griekenland al jaren geen monarchie meer is – zegt ze: "Het is een privilege en een eer om deel uit te maken van de familie. Maar op mijn dagelijks leven heeft het amper impact. Ik werk, ik ga naar de supermarkt, ik kook, ik laat de hond uit. De Grieken hebben me verwelkomt zoals ze dat met iedereen doen. Ze hebben er een woord voor, philoxenia, liefde voor vreemden. Dat heb ik heel sterk ervaren."

© Princess Tatiana of Greece

In tegenstelling tot koning Constantine en koningin Anne-Marie, die zeer onder de radar leven om de republikeinse gemoederen niet te verhitten, doet Tatiana precies wat je van een prinses zou verwachten. Ze is een van de gezichten van Boroume, een soort  gaarkeuken die al meer dan zes miljoen maaltijden heeft verstrekt, schrijft kookboeken zoals 'A taste of Greece' waarvan de opbrengst naar de stichting gaat.

Ook richtte Tatiana Tria Etc op, een vakmanschap is meesterschap-platform waarop Griekse ontwerpers, kunstenaars en ambachtsmensen hun waren kunnen aanbieden. Hier draagt ze zelf een jurk van Celia Kritharioti.  

© BSR Agency

"Ik wil altijd meer doen, ik ben nooit tevreden," zegt Tatiana. "Er zijn zoveel problemen dat het soms overweldigend voelt. Als ik denk dat ik maar 3, 30 of 300 mensen heb geholpen, voel ik me heel hulpeloos. Je doet wat je kunt en hoopt dat het zich verder uitrolt."

© Getty Images

Spijt van de grote stap om er te gaan wonen heeft ze niet. "In het begin verklaarde iedereen me voor gek, maar mijn ervaring is het tegenovergestelde van wat mensen verwachtten," zegt Tatiana.

"Ik ben niet blind voor de problemen, maar ik zie ook creatieve mensen, sterke mensen, die door willen, die willen blijven, die hier een leven willen opbouwen. Veel van mijn Griekse vrienden zouden in New York, Londen of Los Angeles kunnen worden, maar hebben ervoor gekozen om te blijven. Ik zie een betere toekomst dagen en ik ben de enige niet."

 

Openingsbeeld © Getty Images / bron: Vogue 

Laatste nieuws

Zie ook