De week van de Oranjes: van Noordeinde tot Nigeria

De Majesteiten waren lekker intercontinentaal bezig deze week: een beeldverslag, in de mooiste foto's.

Lees ook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werkten deze week op twee continenten. Hij als staatshoofd van Nederland, zij als speciaal pleitbezorgster van de VN. Een impressie van een week waarin er zeer veel handen werden geschud.

Maandag

Koning Willem-Alexander begon de werkweek in Den Haag en liet zich 's avonds naar Amsterdam rijden. Daar ontving uit handen van Imme Rog (L) en Lucy van der Helm (R) het geschenk ‘SIRE 50 jaar’ tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van Stichting Ideële Reclame (SIRE).

Koningin Máxima arriveerde op maandagavond als speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal wat verkreukeld in Nigeria…

Dinsdag

…maar was de volgende dag weer gesoigneerd in Natan bij een bezoek aan het Subol Hospital.

Hare Majesteit had pret met gouverneur Akinwunmi Ambode van de deelstaat Lagos…

… en kreeg een gezellig doosje bloemen, wat weer eens iets anders is dan een boeket.

Daarna vloog Máxima door naar Abuja waar de paardenstaart nog altijd wonderen deed voor een frisse en fruitige look.

Koning Willem-Alexander woonde intussen de landelijke viering van 500 jaar Reformatie bij in de Domkerk van Utrecht…

… waar het duidelijk geen dolle boel was.

Woensdag

Ook Dag 2 had een hoog Natan en Notabelen-gehalte, maar bracht ook een leuk bezoek aan Diamond Yellow, de naam van de bankagentschappen van de Diamond Bank van Nigeria die financiële diensten aanbieden voor mensen met een bescheiden inkomen. Helemaal in haar straatje dus. Check ook even haar wandelschoenen #respect.

Er werden vele selfies en ussies genomen…

… en zij van Oranje hield er ook nog een euh… oranje sjaal aan over.

Koning Willem-Alexander ontving intussen de geloofsbrieven van de ambassadeur van El Salvador, Agustin Vasquez Gomez, op Paleis Noordeinde, waar tot onze grote geruststelling nog altijd dat stokoude zijden bloemstuk in de haard staat #continuïteit. Met daarvoor de kersverse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra, die een poging deed tot diplomatiek kijken.

Daarna beëdigde Zijne Majesteit M.G.M. Schwengle tot lid van de Raad van State van het Koninkrijk namens Aruba op Paleis Noordeinde. Is er nu werkelijk in de archieven of in de schatkamers geen decoratief brok antiek te vinden om die haard op te leuken? Gezien de frequentie waarin de koning in deze zaal werkt, is het een gemiste kans om een wisselcollectie te laten zien, voor volk en vaderland.

Omdat hij toch lekker bezig was met beëdigen nam hij ook meteen Jetta Klijnsma mee, die de nieuwe commissaris van de Koning in de provincie Drenthe is geworden #BaantjesmachineDenHaag.

Toen kon het jacquet uit en opende Willem-Alexander het gebouw Rijnstraat 8.

Met de opening van het voormalige VROM-gebouw is een einde gekomen aan een verbouwingstraject van ruim twee jaar. Hij kon er kennismaken met de horror van de kantoortuin, die hem zelf altijd bespaard is gebleven. It's good to be king. 

Donderdag

Een primeurtje voor Willem-Alexander, want voor het eerst ooit bracht een Oranje een werkbezoek aan een organisatie die zich bezighoudt met seksualiteit. De gelegenheid was het 50-jarig jubileum  van de Rutgers Stichting, een organisatie die zich inzet voor seksuele emancipatie. Prangende vraag: wat doet Zijne Majesteit met al die dingen die hij overhandigd krijgt?

Koningin Maxima ontmoette Mallam Muhammad Sanusi Emir (M), van de deelstaat Kano, tijdens het driedaags werkbezoek aan Nigeria. Zijne Eminentie had zich voor de gelegenheid getooid met een feestelijke oranje strik, Máxima een Natan die al sinds 2009 in beeld komt en dus blijkbaar erg goed bevalt. Zo te zien was het een vrolijke ontmoeting.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook