De gouden jaren van jarige koningin Sofia (79)

De oud-koningin van Spanje geniet van haar vrijheid, haar gezin én de afwezigheid van haar man Juan Carlos.

Ze zou een van de meest tragische figuren onder de Spaanse royals kunnen zijn, maar je moet het haar nageven: koningin Sofia lijkt gelukkiger dan ooit.

Sofia werd geboren als prinses Sophia van Griekenland en Denemarken (ze is de zus van koning Constantijn van Griekenland).

Sophia (links) had een wispelturige dominante moeder aan koningin Frederica en een vader die als koning Paul een buitengewoon onrustig koningsschap had.

Als kind werd Sophia (links) van hot naar haar gesleept door eerst WOII en later de verbanning uit Griekenland, toen dat een republiek werd. Gelukkig was er ook tijd om te huppelen met haar broer en zus, in klederdracht.

In haar leven heeft Sofia bitter weinig zelf mogen bepalen, zelfs niet met wie ze trouwde. Nu was Juan Carlos van Spanje in zijn jonge jaren best een hunk. Maar Sophie werd door beide royal families ook wel nadrukkelijk aangemoedigd om met deze notoire playboy én neef-in-de-derde-graad in zee te gaan, om de onderlinge banden te versterken.

Sophia moest haar geliefde Grieks Orthodoxe geloof opgeven om Rooms-Katholiek te worden en haar naam veranderen in Sofia om in Spanje zoveel mogelijk in de smaak te vallen. Het grote geluk in haar leven waren haar kinderen Elena (1963), Cristina (1965) en Felipe (1968). En inderdaad, de huidige koning van Spanje was ooit blond! 

Na de geboorte van Felipe als stamhouder en troonopvolger keek Juan Carlos nooit meer naar zijn vrouw om. Hij bedroog haar naar verluidt met meer dan duizend vrouwen en in het paleis leefden ze gescheiden levens. Warmer dan deze luchtkus voor de bühne werd het niet meer.

Ook als koningin van Spanje had ze tussen 1975 en 2014 niet zo bar veel te zeggen over haar leven. Sofia had de ondankbare rol om alles ter meerdere eer en glorie van haar man te moeten doen en met een stalen glimlach naar de ontrouwe schuinsmarcheerder te moeten staan. In de laatste jaren van zijn koningschap was ze soms maandenlang in Griekenland te vinden om even tot rust te kunnen komen.

Geen wonder dat ze het niet héél erg leek te vinden, om in 2014 La Buena over te dragen aan de huidige koningin Letizia, met wie ze het vanaf het begin al uitstekend kan vinden.

Hier zie je schoonmoeder en schoondochter in 2004, toen Leti nog een aantal originele onderdelen had.  


© BSR Agency

Sofia heeft sindsdien meer vrijheid om met haar kinderen en kleinkinderen door te brengen…

… zich in te zetten voor dieren in het algemeen (ze is DOL op dieren)…

… en panda's in het bijzonder.  

Al zou ze ook elke straatkat wel willen adopteren. Dit is onze absoluut-favoriete-Sofia-foto.

Het is opvallend hoe opgewekt ze sindsdien is. Als oud-koningin woont Sofia met haar vier jaar jongere zusje prinses Irene, een paar Yorkies en een paar poezen in een eigen vleugel van het Zarzuela paleis.

En waar Juan Carlos – deels om gezondheidsredenen, deels uit gebrek aan populariteit – grotendeels uit het beeld is verdwenen, betrekt Felipe zijn moeder nog veelvuldig bij royal events. Wat toch een béétje als eerherstel voelt voor alles wat ze heeft moeten slikken. Felicitaciones, Reina Sofia!

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws