De week van de Oranjes: van Bunschoten tot Bangkok

Wassenaar-Den Haag-Soest-Den Haag en dollen met 24 vrouwen op het bordes: woensdag was een topdag voor Zijne Majesteit.

Lees ook

Vis en klederdracht in Spakenburg, voetbalvrouwen, een nieuw kabinet aan het werk zetten en even op en neer naar Bangkok voor de uitvaart van de eeuw: koning Willem-Alexander en koningin Máxima hadden het er maar druk mee.

Dinsdag

Het koninklijk paar bracht een streekbezoek aan Eemland, met veel wuifmomentjes, selfiemomentjes, een veerpont, een gemaal en als klap op de vuurpijl kids in klederdracht.

Woensdag

Koningin Máxima bracht 's ochtends een werkbezoek aan de Parnassia Groep. Het bezoek staat in het teken van innovaties in de zorg, in bijzonder in de psychiatrie, een nieuw pet project van de koning. Daarna ging ze door naar het vliegveld, om Nederland te vertegenwoordigen bij de uitvaart van koning Bhumibol van Thailand.

Koning Willem-Alexander ontving intussen de geloofsbrieven van de ambassadeur van de Republiek Guatemala, Gladys Marithza Ruiz Sanchez de Vielman, op Paleis Noordeinde. In verband met de continuïteit staat het vermaledijde stofnest nog altijd in de open haard.

Er werd een heel rijtje landen afgewerkt waaronder Ghana: dit is ambassadeur Sophia Horner-Sam, in de mooiste geloofsbrieven jurk met dito entourage van het jaar.

Koning Willem-Alexander moest zich daarna omkleden en húp in de auto-met-chauffeur om zijn opwachting te maken  bij het jubileumsymposium van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserveofficieren (KVNRO) in Soest.

 De KVNRO is de belangenbehartiger voor alle (aspirant) reserveofficieren van de Krijgsmacht.

Koning Willem-Alexander ontving aan het einde van de middag – rijkelijk laat mogen we wel zeggen – de voetbalvrouwen die deze zomer het Europees Kampioenschap wonnen. Hij trok er speciaal even een oranje das voor aan en het was een dolle boel op het bordes…

… maar uiteindelijk bleef iedereen toch lang genoeg in de plooi voor de officiële foto. De dames wonnen een dag eerder met 1-0 een kwalificatiewedstrijd voor het WK en Lieke Martens werd maandag uitgeroepen tot beste speelster van de wereld en bondscoach Sarina Wiegman kreeg de prijs voor beste coach van een vrouwenelftal  van de wereld. Zijne Majesteit had zichtbaar lol in het bezoek en benoemde de hele bende tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. It's good to be king.

Donderdag

Voor koning Willem-Alexander begon de de dag vroeg: zijn haren waren nog nat van de douche, zo te zien. Hij ontving in zijn werkkamer op Paleis Noordeinde Eugene Holiday, de gouverneur van Sint-Maarten, voor hij doorstoomde naar zijn belangrijkste klus van die dag: het nieuwe kabinet aan het werk zetten.

Serieuze gezichten en hier en daar een grijns op Paleis Noordeinde, waar de koning zijn eerste kabinet beëdigde.

Rutte III is fors van formaat, dus het was een beetje dringen voor de groepsfoto.

Koningin Máxima was intussen in Bangkok bij de uitvaart van koning Bhumibol van Thailand…

…waar ze met Silvia van Zweden, Mathilde van België en Sofia van Spanje een leuk groepje Spice Queens vormde. 

© PPE Agency

Prinses Beatrix was ook op pad, getooid met een van haar vele UFO-hoeden. Zij opende cultuurcentrum Zinder in Tiel.

© Koninklijk Huis

De prinses keek als ervaren kunstenares toe bij de activiteiten van de kinderen en bleek ook nog wel wat tips te hebben.

© Koninklijk Huis

Als centrum voor muziek, dans, theater, beeldende kunst, literatuur en informatie vormt Zinder een ontmoetings- en inspiratieplek voor inwoners, bezoekers en toeristen.

Vrijdag

Willem-Alexander bracht een werkbezoek aan het Defensie Helikopter Commando in Gilze-Rijen. Tijdens het bezoek van de koning stond de inzet van simulatoren bij de training in de militaire helikopterluchtvaart centraal. Ook werd aandacht besteed aan de samenwerking van Defensie en civiele partijen. Zijne Majesteit keek er niet alleen rond in de simulator van de Hercules, maar met zijn bovenmatige interesse in vliegen vloog hij er ook in. "Hij heeft een heel mooie landing neergezet en dat ging uitermate goed," liet majoor Francois na afloop weten.

 

Tenzij anders aangegeven beelden © ANP

Laatste nieuws

Zie ook