Glamour met een knipoog

Streekbezoek Eemland: Máxima in bordeaux

Staatshoofd zijn is en blijft een afwisselend beroep: zo sta je in het Portugese Sintra, zo in het oer-Hollandse Spakenburg.

Streekbezoek Eemland: Máxima in bordeaux

Het was een béétje een thuiswedstrijd voor koning Willem-Alexander die als kind opgroeide in de streek. Toch was hij alweer lang genoeg weg om zin te hebben in het streekbezoek aan Eemland.

Het blijft een afwisselend beroep, koning zijn. Twee weken terug mondain staatsbezoeken te Portugal, vorige week walvis-spotten in Argentinië en vandaag veel Hollands Glorie in onder andere Amersfoort, Bunschoten en Spakenburg. Die laatste plek heeft warme banden met de Oranjes: jarenlang werden met busjes Spakenburgse dames, beroemd om hun schoonmaakkwaliteiten, naar Soestdijk gereden om daar de boel ouderwetsch proper te houden.

© ANP

"Je kwam nooit op plekken waar je niet werkte, beneden en boven waren gescheiden. Toen werd me gevraagd of ik de afdeling van de prins wilde doen, de zitkamer met die 468 olifantjes die precies teruggezet moesten worden. Het was er vreselijk vol en heel warm. Daar wilde ik eerst een nachtje over slapen," vertelt Greetje Koelewijn in het boek 'Paleis Soestdijk - Drie eeuwen huis van Oranje'. Op de foto uit 2006 Cornelia Koelewijn-Koelewijn, en Mw. W. Koelewijn, Cornelia werkte 18 jaar op Soestdijk.

© ANP

Anyway, over die streekbezoeken: ze worden een paar keer per jaar afgelegd en zijn meestal een kruising tussen een vleugje Koningsdag en veel praten met mensen die iets bijzonders doen voor de streek van dienst. En vooral veel wuiven, handjes nemen en poseren voor selfies.

© LindaZoon.nl

Máxima had zich om die reden wijselijk opgetuigd met een hoed met een opslaande rand, om goed in beeld te kunnen komen (ze kleurde beeldig bij de Amersfoortse luiken). Verder droeg ze een japon met een ingeweven dessin en pluis rond de zoom, hals en mouwsgaten en een bordeaux mantel van Natan.   

Amersfoort

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima begonnen hun bezoek waar de rivier de Eem begint: bij de Koppelpoort in het oude centrum van Amersfoort. Er werd - door de koningin op zeer hoge hakken - gekuierd langs de oevers en professioneel belangstellend rondgekeken in het Eemhuis. Dat is in 2014 gebouwd en biedt onderdak aan vier instellingen die voor de streek van cultureel belang zijn: het Archief Eemland, de Bibliotheek Eemland, Kunsthal KAdE en kunstcentrum Scholen in de Kunst.

© Koninklijk Huis

Na een optreden van het Amersfoorts Jeugd Orkest en leerlingen van Scholen in de Kunst babbelden de koning en koningin in een onnavolgbaar multifunctioneel zaaltje met oude en nieuwe inwoners van Amersfoort 'over de invloed van het snel groeiende inwoneraantal op de identiteit van de stad'. Hoofdonderwerp: hoe je ervoor zorgt dat iedereen zich een beetje thuis blijft voelen.

,,Heel dapper dat jullie nog buiten staan’’, zegt de koning tegen de toeschouwers in de regen. #streekbezoek #amersfoort pic.twitter.com/BvRtpElwxV — Liselot v/d Klift (@liselotvdklift) October 24, 2017

Soest

In Soest bezochten de Oranjes vervolgens boerderij Het Gagelgat, een monumentale locatie van Stichting De Paardenkamp. De Paardenkamp is een nationaal rusthuis voor oudere paarden en pony’s. Naast kennisoverdracht heeft de stichting een rol in het behoud van landschap en natuur. De koning en koningin spreken met betrokkenen bij de ontwikkeling en het behoud van dit landelijk gebied dicht bij 'groeistad Amersfoort'.

En met een van de paarden over de smaak van het koninklijke boeket. Het betreft hier een gepensioneerd paard dat nog dienst had in Amsterdam, op hun trouwdag op 2 februari 2002. Aaah. 

© Koninklijk Huis

Daarnaast ontmoetten zij op Het Gagelgat vertegenwoordigers en cliënten van zorginstellingen Amerpoort en Sherpa uit Baarn. Deze instellingen spelen in de regio een belangrijke rol in de begeleiding en opvang van mensen met een beperking. Ook op Het Gagelgat werken wekelijks cliënten van Amerpoort mee. Cliënten van beide organisaties toonden ter plekke kunstzinnige vaardigheden.

Eemnes

© Koninklijk Huis

In gemaal Eemnes sprak het koninklijk paar vervolgens met boeren uit de Eempolder over het agrarisch bedrijf en de 'uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid'.

© Koninklijk Huis

Het voormalig stoomgemaal dateert uit 1880 en nam de rol over van de watermolen waarmee vanaf 1791 de Eemnesser polder werd drooggelegd. Het functioneert nu als elektrisch gemaal.

© ANP

Vervolgens staken de Oranjes heel old school per veerpont de Eem over naar Eemdijk in de gemeente Bunschoten.

De koning en koningin zetten voet aan wal in #Eemdijk. #streekbezoek pic.twitter.com/Zaf7VfzfPC — Rik Dogger (@rikdogger) October 24, 2017

En aan de andere kant zag dat er zo uit.

Bunschoten

Aankomst bij zorgcentrum De Haven #streekbezoek pic.twitter.com/I1CGpLs6RN — Tirza van der Graaf (@tirzavdgraaf) October 24, 2017

In Zorg- en Wooncentrum De Haven in Spakenburg schoven de koning en koningin aan bij  medewerkers en vrijwilligers van in het centrum bijeengebrachte organisaties en faciliteiten.

© Jan Kas / Twitter 

Jeugd- en Welzijnsorganisatie De Boei ondersteunt de zorgdienstverlening met verschillende projecten, zoals een buurtbus die de wijk intrekt voor behoud en vernieuwing van sociale contacten, met name onder ouderen.

© ANP

In Spakenburg waren ook de onvermijdelijke schattige kids in klederdracht te bewonderen. Na de buurtbus bezochten de Koning en Koningin jongerenwerk, een vraagbaak voor ouderen en de brasserie waar jongeren met een lichtverstandelijke beperking in de bediening werken.

Spakenburg 

Vorst en vorstin besluiten bezoek aan Spakenburg. #streekbezoek pic.twitter.com/js7BHZD9h4 — Marco Willemse (@marcowillemse) October 24, 2017

Het streekbezoek werd afgesloten met een wandeling door de museumhaven van Spakenburg naar Scheepstimmerwerf Nieuwboer. Deze nog werkende werf is een rijksmonument en gespecialiseerd in oude ambachten uit de botterbouw.

© Provincie Utrecht

De werf speelt een belangrijke rol in het behoud van de botter, het unieke varend erfgoed van de voormalige Zuiderzeehaven.

Openingsbeeld © ANP