Royal wedding: prins Yoel getrouwd met prinses Ariana

Ethiopische prins of niet, Ariana liet Joel 12 jaar wachten op haar jawoord, want ze had nog andere dingen te doen.

Lees ook

Wat twaalf jaar geleden begon met geflirt in een nachtclub heeft geleid tot een huwelijk tussen 'old world aristocracy and new world charm' zoals de tortels het zelf omschrijven.

Ariana Austin (33) is een Afro-Amerikaanse met Guyaanse roots: haar opa was lord mayor (een soort opperburgemeester) van Georgetown, de hoofdstad van Guyana.

Joel Makonnen (35) zoals hij zich in Amerika laat noemen, is de achterkleinzoon van Haile Selassie, de laatste keizer van Ethiopië. Daar is hij, ondanks het feit dat de monarchie er geen rol meer speelt, nog altijd prins Yoel. Of het klopt weet niemand, maar hij zou lid zijn van 'de oudste familie ter wereld'.

© austinmakonnenwedding.com

"Twaalf jaar verkering is best lang," beaamt Ariana. "We hadden allebei het gevoel dat we voor elkaar bestemd waren, maar ook dat we eerst nog het een en ander wilden doen." Zoals studeren, een baan vinden en er uiteindelijk toch samen voor gaan. Ze trouwden zo dicht mogelijk bij Enkutatash, het Ethiopische nieuwjaar.

Toen ze elkaar leerde kennen verzweeg Joel zijn achtergrond en was Ariana bepaald niet op zoek naar een echtgenoot: "Die fase van mijn leven was als een zomer die nooit voorbij ging." Joel benaderde haar en haar vriend Jami Ramberan met het compliment dat ze eruit zagen "als modellen voor Bombay Sapphire, een gin." De pick-up line is inmiddels berucht bij zijn schoonfamilie die hem er genadeloos mee kan plagen. Maar er gebeurde wel degelijk iets: "Binnen vijf minuten zei ik al: 'Jij wordt mijn vriendin,'" aldus Joel.

Ariana was op haar beurt best onder de indruk van zijn wereldse instelling. Prins Yoel werd geboren in Rome bij prins David Makonnen en prinses Adey Imru Makonnen, die in ballingschap leefden. Hij groeide op in Zwitserland, zijn vader stierf in 1989.

De macht van de Solomonische dynastie (ze zouden afstammen van de bijbelse koning Salomon en de koningin van Sheba) waartoe Joel / Yoel behoort eindigde in 1974 toen een burgeroorlog een einde maakte aan het bewind van Haile Selassie, de 225ste keizer van Ethiopië. "Het is erfgoed en historie waar niets tegenop kan," zegt Ariana. "Het combineert zwarte macht en oeroude christelijke tradities." Joel keert regelmatig terug naar Ethiopië, waar hij met zijn oom Alchemy World oprichtte, een organisatie die jonge Ethiopiërs onderwijs en businesskansen biedt.  

De trouwceremonie was Ethiopisch Orthodox, de gasten stonden op kousenvoeten in de kerk en daarna vierden ze feest met 307 van hun beste vrienden, die allemaal een fles Tej (Ethiopische honingwijn) en een stuk Guyanese zwarte cake (gedroogd fruit, noten en rum) mee naar huis kregen.

Het stel woont in Washington, Joel studeerde rechten aan Harvard en is jurist bij Otsuka America Pharmaceutical, Ariane werkt voor de Executives’ Alliance for Boys and Men of Color, een afdeling van de Rockefeller Philanthropy Advisors.

 

Openingsfoto © Jared Soares / Bron: NY Times

Laatste nieuws

Zie ook