Staatsbanket: Máxima in groene Taminiau

Ruisende rokken, kant, een tiara en een eeuwenoude koninklijke banketzaal - zo zien we het graag!

De eerste dag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is afgesloten met een staatsbanket, aangeboden door president Rebelo de Sousa.

Traditioneel is dit altijd het grote glamourmoment, waarop royaltyfans kunnen genieten van ruisende rokken en oogverblindende flonkers.

Máxima, wiens hoge hakken eerder op de dag nog worstelden met de al te pittoreske Portugese keitjes, stelde hierin niet teleur, in beeldige broccoli groene kant. Het is een enigszins gekuiste versie van een japon die ze privé ook al eens heeft gedragen. 

© PPE Agency  

Er was zelfs een tiara ingepakt en wij maar denken dat die niet van de partij zou zijn omdat het een bezoek aan een republiek is. Hoe dan ook: yay. Hare Majesteit  combineerde haar groene couture met de smaragden parure. 

Niet dat ze zonder bling zat: als relatiegeschenk kreeg ze vandaag van de president een paar gouden oorhangers in Portugees filigrain van Leitão e Irmão. Being Queen is nice work if you can get it. 

 

De president en de koning – de Portugezen noemen hem Guilherme –  hielden een toespraak in het Ajuda Paleis, waarin ooit de Portugese royals woonden. Het is nu een museum, dat voor de gelegenheid weer in gebruik is genomen.

In de 'Sala do Banquete' in het Palácio de Ajuda werden ook vroeger koninklijke banketten gehouden.

Zo'n staatsbanket is overigens bepaald geen feestje, het is zeer formeel tafelen, nippen, er piekfijn uitzien en moeizaam converseren, omdat disgenoten elkaars taal vaak niet spreken.

 

Foto's tenzij anders vermeld © Remko de Waal / ANP

Laatste nieuws