Hilarisch: Willem-Alexander wijst de weg

Hoe krijg je een zenuwachtige diplomaat in beweging? Koning Willem-Alexander houdt de regie in de Balkonkamer.

Lees ook

De Balkonkamer op Paleis Noordeinde is al berucht om het gebloemde stofnest in de haard, maar schijnt ook reuze desoriënterend te werken.

De kamer wordt onder andere gebruikt om nieuwe ambassadeurs te ontvangen die er hun geloofsbrieven komen aanbieden.

Dat is altijd een vrolijk momentje en het zijn ook echt twee brieven. In de eerste brief staat dat de voorganger van de ambassadeur teruggeroepen is.

Uit de tweede brief blijkt dat de diplomaat gemachtigd is om namens zijn staatshoofd of regering te spreken. Deze brief bevestigt ook de goede relaties tussen beide landen. Vanaf het moment dat de koning de geloofsbrieven heeft aanvaard, is de nieuwe ambassadeur formeel in functie.  

Het is een dolle ceremonie: de ambassadeur maakt vanaf zijn ambtswoning een rit met een galarijtuig, begeleid door ruiters van de Bereden Marechaussee.

Bij Paleis Noordeinde staat een erewacht en een militaire kapel opgesteld. Na een eresaluut van vier tromroffels wordt het volkslied van het land van de ambassadeur ten gehore gebracht, gevolgd door een inspectie van de erewacht.

En dan moet zo'n arme diplomaat dus nog naar binnen, via een trap die een draai maakt. En antichambreren tussen de lakeien voor de koning hem in jacquet ontvangt in de Balkonkamer, die ook nog eens vele deuren heeft.

Zodat het vaak even dolen is, zelfs voor de meest ervaren diplomaat en toch zeker voor degenen die een peu nerveu zijn door alles.

Gelukkig hebben we een erg aardige (en erg lange) koning die ze met liefde en plezier even de weg wijst.

Er komt geen lakei aan te pas, Zijne Majesteit semafoort de gasten gewoon eigenhandig de juiste richting uit. Because that's how he rolls. 

 

Foto's © ANP

 

Laatste nieuws

Zie ook