Wat hebben de Oranjes met Portugal?

Morgen begint het staatsbezoek van de koning en koningin aan Portugal. En wij weten waarom de tiara thuisblijft, #jammer...

Lees ook

Morgen beginnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan een driedaags staatsbezoek aan Portugal.

Dat werd wel weer eens tijd, want de Oranjes lopen dit bevriende land bepaald niet plat.

© ANP

Juliana ging er als koningin helemaal niet op bezoek. Koning Beatrix ontving in 1989 de Portugese president en legde er in 1990 zelf een staatsbezoek af.

© ANP

Willem-Alexander heeft het land naar eigen zeggen in 2004 voor het laatst in een semi-officiële capaciteit bezocht, om Oranje aan te moedigen bij het EK voetbal dat toen in Portugal werd gehouden. Links zijn neef prins Bernhard van Vollenhoven, rechts toenmalig staatssecretaris Ross. Nederland verloor met 2-3.

© ANP

Het koninklijk paar  is uitgenodigd door president Marcelo Rebelo de Sousa van de Portugese Republiek en gaat naar Lissabon, Alverca, Sintra en Cascais. In het kielzog van de ceremoniële momenten reist een handelsmissie mee, daar is de koning altijd heerlijk pragmatisch Hollands in. Speerpunt van de handelsmissie is de kennisintensieve economie, waaronder de luchtvaartsector, milieutechnologie en duurzame energie. Volgens de koning kan Portugal daarnaast nog wel wat meer Nederlandse toeristen gebruiken.

© Lissabon Tourism

We doen de komende dagen uitgebreid verslag van het bezoek, dat er kort samengevat zo uitziet:

Dinsdag Ontvangst in Lissabon, kranslegging, tramrit door volkswijken, staatsdiner

Woensdag Medisch instituut, universiteit, opening expo met Nederlandse bruikleenstukken,  contraprestatie   

Donderdag Alverca, Sintra, bezoek oude Vila paleis, ontmoeting Nederlandse gemeenschap in Cascais.  

© Wiki Commons

Hierboven zie je het Vila Paleis met de kenmerkende schoorstenen. Zijne Majesteit heeft hoge verwachtingen van het staatsbezoek, zo zei hij in een ontmoeting met Portugese media. Willem-Alexander toonde zich daarbij onder de indruk van het herstel van Portugal na de ‘zwarte periode’ van de recente zware economische en financiële crisis.

Portugal is het twaalfde land waar koning Willem-Alexander samen met koningin Máxima op staatsbezoek gaat. Omdat het geen monarchie is, zal bij het staatsdiner op dinsdagavond een Oranje-tiara ontbreken.

© Wiki Commons

Portugal was van 1139 tot 1910 overigens wel een monarchie, het Huis Bragança-Saksen-Coburg en Gotha meent momenteel de meeste rechten te hebben op de troon, iets wat door andere partijen overigens wordt betwist. Dit is Maria Pia van Saksen-Coburg-Gotha en Bragança, 21ste hertogin van Bragança tot haar dood in 1995.

In 1985 benoemde Maria Pia Dom Rosario Poidimani als opvolger, waarvan andere partijen weer roepen dat het een Italiaanse oplichter is. Het is lood om oud ijzer, want troonpretendent is een loze titel in een republiek.

 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook