De week van de Oranjes: kniekousjes, Klaas en kunst

Prinses Laurentien kreeg een prijs, de koning beëdigde maar weer eens een nieuwe minister en Máxima had een off-day.

Lees ook

Niet alles verliep deze week even soepel in Huize Oranje en dat maakt het koningshuis des te leuker. We nemen even de week van de Oranjes met je door.

Dinsdag: Laurentien

© ANP

Prinses Laurentien werd door een obscuur blad uitgeroepen tot meest invloedrijke filantroop van Nederland. Hier ontvangt ze in Societeit De Witte de prijs.

© ANP

Koningin Máxima woonde intussen in kwekerij Koppert Cress de tweede Koning Willem I Lezing over ondernemerschap bij. Deze lezing markeerde de start van de inschrijving voor de tweejaarlijkse ondernemersprijzen van de Koning Willem I Stichting.

© ANP

Qua looks was het helemaal H.M. (Hot Mess) met een receptiewaardige jurk, een Bad Hair Day en de moeten van eerder gedragen kniekousjes nog zichtbaar. Hoe menselijk. Vermoedelijk voelde Máxima zich niet lekker, want ze is niet gebleven voor het eten. Ook een Majesteit loopt wel eens een virusje op…

Woensdag: Klaas

© ANP

Koning Willem-Alexander beëdigde Klaas Dijkhoff als minister van Defensie. Dijkhoff, die ook staatssecretaris van Veiligheid en Justitie is, neemt de taken van Jeanine Hennis over als minister van Defensie tot het nieuwe kabinet er (eindelijk) zit. Hennis trad af naar aanleiding van het fatale mortierongeluk in Mali.

© ANP

Omdat het altijd heerlijk gluren bij de royal buren is even een close-up van het gezellige hoekje op de Eikenhorst. Joekels van boxen dit keer. En een lief kiekje van Willem-Alexander en Máxima met Amalia in 2004. En weer heel veel snuisterijen om af te stoffen. Zelden spotten we bovendien altijd zoveel asbakken als bij de Oranjes. Hmm.  

© ANP

Daarna ging de koning door naar een volgend sterk staaltje core business: hij opende het gebouw van Eurojust, een agentschap dat het opneemt tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad.

© ANP

Het nieuwe gebouw staat in de internationale zone in Den Haag: op de locatie lijkt niet te zijn bezuinigd.

© ANP

Bij vertrek kreeg Zijne Majesteit nog wat fanmail toegestopt, we vermoeden zomaar dat het voor een van zijn dochters is.

© ANP

Máxima revancheerde zich intussen in een nieuwe rode Natan in het Mauritshuis waar ze de reizende tentoonstelling 'Tien topstukken on tour' opende. Met deze tentoonstelling willen het Kroller-Muller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis het belang van nieuwe aankopen voor Nederland tonen.

© ANP

De rode hoed was reuze 'gouden eeuw' maar dwong de fotografen wel op de knieën voor een kiekje en olieverfjes in combinatie met flitsen blijft toch ook een lastige combinatie…

Donderdag

© ANP

Koningin Maxima bezocht het congres Gender & Gezondheid van WOMEN Inc. in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Tijdens de bijeenkomst stonden de nieuwste ontwikkelingen in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling binnen gendersensitieve gezondheidszorg centraal. Ook niet onbelangrijk: de royal oorhangers bleken stormproof.

 

Willem-Alexander opende het Eurotransplant congres in Noordwijk en als er iemand is die weet hoe je een beetje pakkend een jubileumboek toont, is hij het wel. 

Vrijdag

© ANP

Aan het einde van de week bezocht koningin Máxima het 5e Lerarencongres in Amersfoort. Het tweedaagse congres was van en voor leraren in het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs. Op de 3D foto staan Amalia, Alexia en Ariane, wat de vertederde blik verklaart. En met de royal beugel gaat het zo te zien ook goed.

© ANP

Willem-Alexander reikte in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uit. Iedereen onder de 35 mag meedingen naar deze prijs. De koning gaf 'm dit jaar aan Janine van Oene. Janine schildert op transparant doek, zodat een tweede laag eronder, die ze ook beschildert, voor extra diepte zorgt. Dat lijkt ze hier even uit te leggen aan Zijne Majesteit die belangstellend meekijkt, #corebusiness.  

 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook