Royal Pets: ‘Hallo, wilt u mijn kameleon aaien?’

Een labrador of corgi is zo gewoontjes, wie als royal een béétje mee wil tellen, zit minimaal met een cheetah op schoot.

Lees ook

In de paleizen wemelt het van de honden – het huismerk is meestal Labrador – met hier en daar een kat of een kaketoe (Eikenhorst!), maar elders pakt men het exotischer aan. Cheetah, anyone?

Ter ere van Dierendag duiken we in de royal pets die je niet zo snel zou verwachten. Zo is de Queen naast al haar corgi's het baasje geweest van een kameleon (hij zit hier ↑ helemaal bovenop de tak) waar zowel zij als haar zusje prinses Margaret dol op waren. Het dier heeft alle kleuren gehad die in en om Buckingham Palace te vinden waren, is stokoud geworden en heeft een semi-staatsbegrafenis in de paleistuin gekregen. We hebben Ricky de Royal Chameleon hieronder nog even uitgelicht.  

© Getty Images    

De Queen kreeg ook een mini-nijpaard en een krokodil als huisdier, cadeaus van respectievelijk Liberia en Gambia. Het nijlpaardje werd als 'permanente lening' aan de Londen Zoo gedoneerd. De krokodil werd door Martin Charteris, destijds privésecretaris van koningin Elizabeth, diplomatiek in zijn badkuip bewaard tot ook dit dier aan de dierentuin kon worden geleend.

© Chris Jackson / Getty Images    

De olifant die Kameroen haar schonk was eveneens niet praktisch in Buckingham Palace en vond een plekje in een dierentuin in Whipsnade. Het is overigens niet deze, dit is Donna waar Hare Majesteit in april een dolle middag mee had. Het lastigste om weg te werken was drie maanden oud beertje Nikki dat prinses Anne in 1956 van Sovjetleiders Nikolai Bulganin en Nikita Khrushchev kreeg. Niemand twijfelde eraan dat Nikki beter af zou zijn in de dierentuin, maar destijds zesjarige Anne stampvoette het hele paleis bij elkaar dat ze haar knuffel niet mocht houden.

Europese royals houden het tegenwoordig vooral op poezen en honden, maar in het Midden en Verre Oosten mogen royals graag een roofdier als huisdier nemen. Zo postte prinses Haya een filmpje van haar man, sjeik Mohammed van Dubai (de vader van Fazza) met zijn cheetah. Hij vond het dier als verweesd welpje in de woestijn, lapte het op met flessen en kittenvoer en heeft er een beeldige wilde poes aan, die zeer verknocht is aan haar baas. 

 

Een bericht gedeeld door Fazza (@faz3) op

Mohammeds zoon prins Hamdan (Fazza) mag graag een stukje rijden met zijn valk, waar zijn kameel heel jaloers van wordt.   

 

Een bericht gedeeld door Fazza (@faz3) op

Serieus, hij heeft de leukste kameel ooit!

 

Een bericht gedeeld door Fazza (@faz3) op

Fazza neemt Bambi's in huis op. Adorable! En dat babyhert mag er ook zijn…

 

Een bericht gedeeld door Fazza (@faz3) op

…al maken we ons wel wat zorgen over hoe dat samen gaat met zijn ándere huisdieren, waaronder deze leeuw. 

 

Een bericht gedeeld door Mateen (@tmski) op

Dan hebben we nog prins Mateen van Brunei die naast een onuitputtelijke liefde voor paarden een tijger als huisdier heeft.

 

Een bericht gedeeld door Mateen (@tmski) op

De prins is erg dol op zijn tijger die hij als welpje adopteerde en behandelt als huis-tuin-en-keukenkat.

 

Home #heykawan

Een bericht gedeeld door Mateen (@tmski) op

Het is een jongetjestijger en hij heet Kawan. We weten niet of hij er ook nog zo gezellig bij zal liggen als hij volwassen is, maar vooruit. Happy Royal Dierendag!

 

Openingsbeeld © Getty Images    

Laatste nieuws

Zie ook