Twee prinsessen, één filmster en ruzie om geld

Ex-prinses Cristiana sleept met succes haar zus prinses Camilla én haar moeder, filmster Edoarda Crociana voor de rechter.

Lees ook

Wat doe je als je een beetje ambitieuze actreutel bent? Je huwelijkt je dochters uit aan prinsen en maakt hun leven 'een gouden hel'.

Edoarda Vesselovsky (77) speelde als Edy Vessel in de jaren vijftig en zestig in verschillende speelfilms. Ze trouwde met Camillo Crociano, een 20 jaar oudere schathemelrijke industrieel. Hij overleed in 1980, Edoarda verhuisde met hun dochters Camilla en Cristiana naar New York waar ze leuk woonden aan Fifth Avenue.

© BSR Agency

Daar ontpopte ze zich tot een manipulatieve moeder voor haar dochters Cristiana en Camilla, die ze financieel volledig afhankelijk van haar maakte. 

© BSR Agency

Edoarda's grote droom was haar dochters tot prinses promoveren. Bij Camilla lukte dat: die trouwde in 1998 met prins Charles de Bourbon, hoofd van het Italiaanse huis van Bourbon Twee Siciliën. Het lijkt een geslaagd huwelijk, Camilla is een populaire socialite. Ze hebben twee dochters, Maria-Chiara en Maria-Carolina.

Het kunstje van Eduarda mislukte bij Cristiana. Die raakt in 1996 zwanger van Franse ondernemer Nicolas Delrieu, maar mocht niet met hem trouwen van haar moeder, die de geldkraan beheerste. Ze beschuldigt haar moeder ervan haar in 1997 gedwongen te hebben tot een huwelijk met prins Bante Boncompagni Ludovisi, een Italiaanse aristocraat. Daar rustte géén zegen op, na vier maanden was het al over en uit. Ze keerde terug bij Nicolas waarmee ze nog een dochter kreeg. Hier staan de zussen in betere tijden, met hun mannen.

© Getty Images 

Cristiana, hier met prins Albert van Monaco, is sindsdien het zwarte schaap in de ogen van haar moeder. Ze kreeg opgedragen weg te blijven van familiefeesten, waarop haar moeder tegen de andere gasten zei dat haar dochter was 'verdwenen'. "Mevrouw Crociano was bang om alleen te zijn en beheerde het geld," zo was te horen in de rechtszaal van Jersey.  "We leefden heel glamoureuze en luxe levens," zei Cristiana. "Maar we hadden geen enkele onafhankelijkheid of een eigen leven. Het was een gouden hel."

"Het was een gouden hel"

De rechtszaak daaide om het Grand Trust, een trustfonds van 150 miljoen pond op de Bahamas dat in 1987 was opgezet voor Camilla en Cristiana en hun kinderen. In 2010 verdween 100 miljoen pond in de vorm van investeringen en kunst uit het fonds, en werd op naam van Edoarda gezet.

© BSR Agency

Cristiana vermoedde dat het geld in het geheim aan haar zus Camilla ↑ is geschonken en sleepte haar moeder en zus de voor de rechter. Ze wilde dat het fonds werd hersteld met nieuwe onafhankelijke beheerders én ze wilde compensatie voor het geld dat ze sindsdien mis was gelopen. De rechter heeft Cristiana na jaren procederen in het gelijk gesteld: Edoarda moet 149 miljoen pond terugstorten in het fonds. En dat geldt komt ten goede aan Cristiana en haar dochters Delia en Livia Delrieu.

© BSR Agency

Opmerkelijk stil is het rond de hoofdpersoon in dit familiedrama. Edoarda meldde in januari al dat ze 'te oud en te ziek' was om voor de rechter te verschijnen. Wel een beetje jammer dat er foto's op Facebook verschenen waarop ze stralend rondliep op een feestje van de Sporting Club in Monaco. Dat wordt nu dus dokken, mokken én verantwoording afleggen aan de nieuwe beheerders. Karma is a bitch.  

 

Openingsbeeld © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook