Foto’s: de verkering van William en Kate

Ontroerend: prins William met nog een volle bos haar en Kate onbevangen, nog gewoon Miss Middleton.

Lees ook

Het is vijftien jaar geleden dat prins William nog eens goed keek naar ene Kate Middleton en besloot dat hij met háár verder wilde. De mooiste foto's van die eerste jaren verkering zie je hier.

William is geen type om hals-over-kop voor iemand te vallen. Enige terughoudendheid is hem met de paplepel ingegeven. Dus toen hij Kate Middleton op de universiteit van St. Andrews leerde kennen, was het niet zo dat de vonken er meteen van afvlogen.

Kate was op haar beurt niet heel opvallend, een van haar docenten omschreef haar later als 'een van de vele meisjes met een pashmina'.  Waarin ze wel opviel, was haar aanwezigheid bij colleges: Miss Middleton was een stapper noch een spijbelaar en werkte harder aan haar studie dan de meeste studenten (William incluis). Dit is een van de eerste foto's van hen samen, genomen rond 2003.

© ANP

"Ze droeg geen make-up, ze was verlegen en best een beetje kwetsbaar," zegt biograaf Penny Juror. "Ze was bovendien niet bekakt, sprak niet met een upperclass accent, had niets met de meisjes die rond William heengingen. Ze was heel naturel, het was vooral die eigenschap die William aantrok. Bij Kate lag het er nooit dik bovenop."

© The Royal Family

Kate had op een gemengde middelbare kostschool gezeten en was het gezelschap van jongens gewend, ook dankzij de vrienden van haar broer. William kwam uit een jongenshuishouden en had alleen op jongensscholen gezeten. "Hij vond de aanwezigheid van meisjes zeer alarmerend," zegt zijn professor Brandan Cassidy. "Hij had geschiedenis met zeven meisjes en nog één andere jongen. Toen die na een week of twee niet kwam opdagen, zei zijn lichaamstaal alles. Hij had zijn armen helemaal om zich lijf gewikkeld."

"Door Kate voelde hij zich niet bedreigd of geïntimideerd," zegt Penny. "Hij vond haar een van de minst opdringerige meisjes in zijn eerste jaar. Ze hadden samen kunstgeschiedenis, ze hielden allebei van sport en gingen vaak samen zwemmen, surfen en tennissen. Het gap year dat ze los van elkaar allebei in Chili hadden doorgebracht, was ook een overeenkomst."

© Getty Images

Kate en William konden vooral samen lachen. Dat is iets wat hun relatie volgens vrienden vanaf het begin heeft gekenmerkt: ze houden van elkaar een beetje plagen en samen lachen. William was eenzaam en niet op zijn gemak in grote gezelschappen, het ging beter toen hij met Kate en nog twee vrienden een appartement huurde aan Hope Street.

© PA Images 

Zowel de vrienden als Kate waren zeer beschermend als het op William aankwam. Soms zelfs letterlijk: als hij op straat werd herkend, gingen ze als een soort schild om hem heen lopen. "Vanaf dat moment ging het beter met hem en hoorde je hem ook niet meer over ophouden met zijn studie," aldus Juror. Ze bleven de rest van hun studie bij elkaar wonen, eerst in die flat, later in een cottage iets buiten de stad.

© Charlotte Todd 

Het hielp dat hun interesses – sport, kunst, kinderen – overeen kwamen en dat Kate voor een goed doel een keer in een niemendalletje van Charlotte Todd over de catwalk wandelde in het bijzijn van William. In 2004 ging hij in de weekenden steeds vaker mee met Kate naar de Middletons, waar hij het ook erg goed mee kon vinden.

In het begin van hun verkering was zij de sterke, kalme in de relatie, een zelfbewuste twintiger die zich niet in een hokje liet stoppen. Toen iemand opmerkte dat ze geluk had dat de prins met haar uitging antwoordde ze: 'Hij heeft geluk dat ik met hem uit wil.' Hier doet de aanstaande koningin van Engeland even een boodschapje.

Pas na hun studie in 2005 kreeg Kate echt te maken met de realiteit van daten met de aanstaande kroonprins en koning van het Verenigd Koninkrijk. Dag en nacht werd ze achtervolgd door fotografen.

© Getty Images

Hoewel ze uiterlijk zeer kalm en beheerst bleef (wat een uitstekende indruk op het hof maakte) vrat het aan haar om, zodra ze deur van het Middleton-appartement in Londen uitstapte, omringd te zijn door twintig fotografen. Het was toen William, geholpen door zijn vader Charles, die haar zo veel mogelijk probeerde te beschermen. Tijdens hun hele verkering was prins Harry frequent van de partij. 

© BSR Agency 

Het stel had ruim acht jaar verkering voor ze trouwden en in die periode zaten ook meerdere dipjes en een tijdelijke breuk in 2007. William kwam destijds zeer snel op zijn besluit terug toen hij zag dat Kate zonder hem zich a) niet langer meer kleedde als een vrouw van middelbare leeftijd en b) het buitengewoon leuk had met haar zus Pippa (rechts).

© Mario Testino / The Royal Family

De pauze bevestigde blijkbaar voor zowel William als Kate dat de ander toch echt de leukste was. En dat spat ook eigenlijk wel van de foto's af: dit is de officieuze verlovingsfoto, uit 2010.

Laatste nieuws

Zie ook