Wat doen al die royals toch bij de VN?

Elke zichzelf respecterende royal heeft wel een link met de VN om nobele daden te kunnen verrichten. Al is het natuurlijk óók lekker shoppen in NY.

Lees ook

In New York struikelde je de afgelopen dagen over de royals, die allemaal op zaken rondom de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) af waren gekomen.

De aanwezigheid van koningin Máxima is logisch. Ze is speciaal pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In normale mensentaal: financiële diensten voor iedereen, ook voor lage inkomensgroepen en kleine ondernemingen.

Mabel

Dat prinses Mabel op de presentielijst staat is ook nog wel logisch. Zij is er als een dolle aan het netwerken om haar Girls Not Brides (tegen kinderhuwelijken) tegen te gaan.

Mary

© Det Danske Kongehus

Ook prinses Mary van Denemarken pakte haar momentje bij Women Deliver, een organisatie die zich inzet voor de gezondheid en rechten van vrouwen.

© Det Danske Kongehus

Mary was in NY als beschermvrouw van UNFPA, een internationale organisatie die zich inzet voor het recht van mannen, vrouwen en kinderen op gezondheid en gelijke kansen.  

Albert

© ANP

Ook prins Albert van Monaco had daadwerkelijk iets te zoeken bij de VN. Hij mocht, ondanks zijn scharrige snor, de Algemene Vergadering zelfs toespreken. En dat had alles te maken met zijn stokpaardje: het milieu. Thema van de Algemene Vergadering is 'Focusing on People: Striving for Peace and a Decent Life for All on a Sustainable Planet.'

Beatrice

© Beatrice Borromeo / Twitter

Beatrice Borromeo, getrouwd met Pierre Casiragi, de zoon van prinses Caroline van Hannover en Monaco, was aanwezig bij de First Ladies Luncheon van het UN Fashion 4 Development kader. Hierin zetten diplomaten, mediamensen en creatives zich in om de Millennium Goals te halen. Wat uiterst nobel klinkt, maar in werkelijkheid vooral een gouden netwerkkans is om zelf beter van te worden.

© Beatrice Borromeo / Twitter

Niet geheel toevallig viel Beatrice's bezoekje aan NY samen met haar eerste Vanity Fair-cover.

Rania

Graven we wat dieper, dan wordt het al wat schimmiger. Niet duidelijk is waarom uitgerekend koningin Rania een Global Citizen Award moest uitreiken aan Canadese premier Justin Trudeau. Maar het kwam blijkbaar goed uit om even in NY te zijn, want ze werd ook bij Saks en Bergdorfs gespot, waar ze flink insloeg van de nieuwe collecties. Zó lekker genetwerkt, joh! 

Koningin Rania was niet alleen naar New York gekomen, maar had ook koning Abdullah en oudste zoon kroonprins Hussein meegenomen. Het is een leuk idee dat tienerdochter prinses Salma intussen het paleis voor zichzelf had. 

Het hield overigens niet op bij de niet altijd even verklaarbare aanwezigheid van royals, er waren ook celebs. Zo zat Giselle Bündchen er voor het milieu, beeldig zakelijk te wezen. 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook