Vier op de tien Nederlanders vinden de Troonrede te ingewikkeld

Liefst vier op de tien Nederlanders vinden de Troonrede te ingewikkeld, bij de miljoenennota is dat zelfs ruim de helft.

Liefst vier op de tien Nederlanders vinden de Troonrede te ingewikkeld, bij de miljoenennota is dat zelfs ruim de helft. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van SNS.

De plannen moeten veel simpeler en duidelijker worden geformuleerd. Dat vindt maar liefst twee derde van de ruim duizend gepeilde Nederlanders boven de 16 jaar. Ook ondersteunend, powerpoint-achtig beeld is volgens een derde een nuttige aanvulling bij de troonrede. Verder moet er net als in rechtbanken een publieke tribune in de Ridderzaal komen, meent een kwart.

Miljoenennota

Ook de miljoenennota, de begroting voor volgend jaar wordt niet goed begrepen. Ruim vier op de tien mensen willen dat het kabinet met een online hulpmiddel zoals de Kieswijzer komt, waarin alle beleidsplannen helder staan opgesomd. Ideeen om de begroting beter te begrijpen zouden korte post-its of interactieve apps voor de smartphone kunnen zijn. 

Hoedjes

Toch kijken Nederlanders altijd in groten getale naar Prinsjesdag: zo'n zes op de tien ondervraagden verwacht te gaan kijken. Dat doen ze voornamelijk vanwege de financieel-economische plannen van het kabinet en wat die voor hen betekenen. Grappig is dat slechts 6 procent van de gepeilden kijkt vanwege de hoedjes.

BRON: SNS, AD

Laatste nieuws