Royal Russen: ‘Daar zijn we weer!’

Miskende Romanovs of royal grootheidswaanzin? Groothertogin Maria Vladimirovna en haar zoon Georgi hebben het er maar druk mee.

Lees ook

Het is een illuster duo: groothertogin Maria Vladimirovna van Rusland (63), met haar zoon groothertog Georgii (36). En ze duiken echt óveral op waar de kurken knallen.

Was de geschiedenis anders gelopen, dat zou George / Georgi / Georgii nu tsaar van Rusland zijn. In 2000 ↑ droomden ze daar nog van op het Rode Plein in Moskou. Van links naar rechts Hare Hoogheid de Keizerlijke Groothertogin Maria, zoals ze zichzelf graag mag noemen, En naast haar groothertog George en Leonida, de moeder en oma van Maria en George.  

Groothertog George 'Georgii' Mikhailovich van Rusland, is via zijn moeder beoogd opvolger van de tsaar, prins van Pruissen en aanstaand hoofd van het keizerlijke Huis van Romanov. Inderdaad, van de familie die in 1918 zo droevig aan zijn einde kwam tijdens de Russische Revolutie.  

© RussianLegitimist.org

Georgii is geboren in Madrid (hier knuffelt koningin Sofia van Spanje hem) als het enige kind van groothertog Michael Pavlovich van Rusland en groothertogin Maria Vladimirovna van Rusland (62).

Maria is de achter-achter-kleindochter van keizer Alexander II van Rusland en het huidige zelfverklaarde hoofd van de Romanovs. Een claim die hevig wordt betwist door andere familieleden, waaronder de tak die naar Denemarken is uitgeweken. 

© RussianLegitimist.org

Georgii's ouders gingen in 1982 uit elkaar, mede vanwege Maria's fanatisme om haar zoon erkend te krijgen als echte Romanov. Zijn vader vond dat een heilloze actie. Hij gebruikte na de scheiding zijn Russische titel niet meer en zegt over zijn zoon: "Ik heb zijn Duitse paspoort hier, ik draag dat altijd bij me. Erin staat dat hij prins George van Pruissen is." 

© RussianLegitimist.org

Maria klampt zich echter hardnekkig vast aan haar 'heritage'. Het is haar visitekaartje in de Europese aristocratie die haar nog steeds uitnodigt. En die contacten stellen haar weer in staat om aan haar ándere grote wens te werken: Georgii matchen met een adellijk meisje, om zo de droom van een Romanov op de troon in stand te houden.

© PPE Agency

Om die reden sleurt ze hem naar elke aristowedding waarvoor ze een uitnodiging kan bemachtigen. Dit weekend waren ze dan ook bij het huwelijk van prins Ferdinand van Leiningen en prinses Viktoria Luise van Pruisen. Wat netwerken, beetje de Russische royals uithangen, vissen naar een vriendin van stand, van die dingen.

© PPE Agency

Het ziet er somber uit voor haar ambities, niet in het minst omdat Georgii zelf niet erg happig lijkt om zijn rechten op te eisen, dan wel met blauw bloed te trouwen. Hij woont en werkt in Brussel en bestiert een goed doel dat hulp biedt aan kankerpatiënten. Georgii is een expert in Russische cultuurgeschiedenis en kunst, maar ziet er vooral uit alsof hij het liefst met rust wil worden gelaten. Oók door zijn dominante mamushka.

 

Openingsbeeld © Thierry Orban / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook