LIVEBLOG: Alle pracht en praal van Prinsjesdag!

Ruisende rokken, glazen koets, koningin Máxima op haar mooist - je leest er álles over, op Beau Monde!

Lees ook

Beeldige jurken, traditionele koetsen, duizenden uniformen en heel veel paarden: op Prinsjesdag heeft Nederland laten zien dat het qua 'pump & circumstance' niet onderdoet voor de Britten.

© ANP

Good to know:

  • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reden in de Glazen Koets
  • Van de koninklijke familie waren verder prins Constantijn en prinses Laurentien erbij
  • Máxima reisde na afloop meteen door naar New York voor een benefietdiner met Bill en Melinda Gates en diverse VN-meetings

© ANP

"Koningin Máxima droeg een klassieke a-lijn japon die is vervaardigd uit een transparante brokaat met grove bloemen in een aquamarijn kleur met een bijpassende kleine hoed," aldus Modekoningin Maxima.

© PPE Agency

En ja, het was Natan. Op Prinsjesdag. Tot zover dus voor Volk en Vaderland. We nemen er een Oranjebittertje op.

© PPE Agency

Prinses Laurentien droeg een grijze japon van jacquard van Hardies, die je hieronder in de winkel ziet.

© Modekoningin Maxima / Hardies

Erbij droeg Laurentien een buitengewoon opvallende halve tulband van Eudia. Of was het gewoon een veredelde haarband?

© ANP / NOS 

Het hoofddinges deed een béétje doet denken aan de fashionable jaren van koningin Juliana. Of aan een reepje overgebleven stof van de jurk, daar willen we vanaf zijn. 

Ridderzaal 

© ANP

Prinsjesdag wordt elke derde dinsdag van september gehouden. Het is de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer).

© ANP

Willem-Alexander was in het begin van het voorlezen van de Troonrede een peu nerveu, maar herpakte zich snel. Hij was gekleed in een jacquet met het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde. De eerstvolgende keer dat we de koning bezig zien in zijn functie als staatshoofd, is vermoedelijk bij de beëdiging van het nieuwe kabinet. Als dat er ooit komt.

© ANP

De koning reed in de Glazen Koets naar het Binnenhof in Den Haag én ook weer terug naar Noordeinde.

Onderweg was er op de heen- én de terugweg even een wuifmomentje met zijn moeder, prinses Beatrix, die toepasselijk zetelde achter een raam van het Kabinet van de Koning.

© ANP

Ze lijkt erg te genieten van haar pensioen J !

Balkonmoment

© ANP

Op Paleis Noordeinde volgde het traditionele wuifmoment van de Oranjes op het balkon. Dat door al het grijs toch wel buitengewoon herfstig overkwam, iets waar zelfs de stralende lach van Máxima niet tegenop gewassen was. Volgend jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen. 

Stoet

© ANP

Voor de liefhebbers staat hieronder de volgorde van de royal stoet, zoals die vandaag door Den Haag reed.  

© Ministerie van Defensie

In de Troonrede staan traditioneel de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Omdat het kabinet demissionair is, stonden er in de Miljoenennota van 2017 weinig nieuwe plannen en beleid. Het is gebruikelijk dat dat wordt overgelaten aan een nieuw kabinet.

 

Laatste nieuws

Zie ook