Prins George is niet de enige met een royal stalker

De grens tussen 'superfan' en 'supergeflipt' is akelig smal, zo weten deze royals.

Lees ook

Heel verontrustend: een 'royal superfan' kon vorige week zomaar de school van prins George (4) binnendringen.

Louise Chantry (4) is een 'royal superfan' die verliefd zou zijn op het sprookjesleven van de Windsors, volgens haar moeder. Ze is gescheiden en lijdt aan een klinische depressie, waardoor ze van het padje zou zijn geraakt. De Windsors hebben samen zo'n 400 stalkers (waarvan meer dan de helft geobsedeerd is door hertogin Kate) die in de gaten worden gehouden.

"Louise is dol op de koninklijke familie en dol op kinderen," zegt haar moeder Rhona Crawford in The Sun over het incident op de school van George. "Het is een heel verdrietige situatie, ze heeft veel stress gehad, het is een erg nare situatie." Rhona zei ook dat haar dochter de Cambridge's ziet als een 'perfect gezin'. Een andere bron zegt dat Louise 'een triest geval' is en geen 'crimineel mastermind'.

Prinses Amalia

© ANP

Iets dergelijks was op Nieuwjaarsdag het geval in Wassenaar, toen een verwarde man van 35 uit Lelystad Villa Eikenhorst probeerde binnen te dringen. Hij had een blik bier bij zich dat hij met de koning wilde opdrinken om Willem-Alexander zo om de hand van prinses Amalia te vragen.

© ANP

Hij kwam overigens niet verder dan het hek en de beveiliging. De man meende dat hij met de kroonprinses de wereld zou moeten redden, zo verklaarde hij later in de rechtbank. De verdachte werd afgevoerd naar het politiebureau. Deskundigen onderzochten de man en stelden vast dat hij lijdt aan schizofrenie en grootheidswaanzin. Hij zit voorlopig nog vast.

Prinses Anne

© ANP

Toen prinses Anne op 20 maart 1974 met haar man Mark Phillips (rechts) terugkwam van een charity event werd ze bijna gekidnapt door Ian Ball. Die reed haar limo klem met zijn Escort en begon te schieten. Het wapen van haar beveiliger liep vast, zowel hij als haar chauffeur werden neergeschoten, net als een toegesnelde tabloidreporter. Ball liep vervolgens naar de prinses en meldde dat ze moest uitstappen omdat hij haar wilde gijzelen.

© Getty Images

De prinses bleef ijzig kalm, zei 'Not bloody likely'. Ze overwoog haar kidnapper 'op zijn smoel te slaan' en verliet uiteindelijk de limousine aan de andere kant.

Een passerende voetganger gaf Ball een klap op zijn achterhoofd en leidde de prinses weg. Ball zag kans nog een agent neer te schieten voor hij werd overmeesterd.

© ANP

Iedereen overleefde het incident en kreeg vele lintjes, Ball verdween in een inrichting. Op de foto bezoekt ze Jim Beaton, de beveiliger die drie kogels voor haar opving.

De Queen

Het ernstigste incident was in 1982, toen Michael Fagan via het dak Buckingham Palace binnendrong. Hij liep op kousenvoeten – hij was zijn schoenen verloren op het dak – door het paleis, waarbij hij twee keer een alarm liet afgaan. De politie schakelde het uit, in de veronderstelling dat het alarm vals was. Fagan vond uiteindelijk de de slaapkamer van  de Queen. Over wat er toen gebeurde, zijn er twee versies bekend. In de eerste zat hij op de rand van haar bed met in zijn hand een scherf van een asbak die hij eerder had gebroken en sprak even met haar. Ze bleef kalm en belde met de huistelefoon om assistentie.  

Michael zei in 2012 echter dat het anders is gegaan. Hij was erg bang was toen hij om 07:15 de gordijnen van haar hemelbed opentrok en dat de Queen zei 'met een stem van het duurste brekende glas': 'Wawrt are you doing here?!' Hij vertelde dat ze in een tweepersoonbed in een eenpersoonskamer sliep en een nachtpon met een Libertyprintje tot over haar knieën droeg. Dat zag hij toen ze langs hem heen de kamer uitrende.

"Ze had twee keer met de centrale van het paleis gebeld voor de politie, maar niemand kwam. Ik vroeg om sigaretten, die kreeg ik van een kamermeisje. Even later kwam er een lakei binnen (Paul Whybrew, die de corgi's had uitgelaten) die zei dat ik eruit zag alsof ik wel een borrel kon gebruiken. Hij nam me mee naar haar pantry en schonk een glas Famous Grouse voor me in." Fagan werd daarna door de politie afgevoerd.  

© ANP

Michael was een maand eerder ook al het paleis ingeslopen, via het raam van een dienstmeisje. Tegen de tijd dat security arriveerde, was hij al verdwaald in het labyrint van gangen en kamers. "Ik vond kamers met Diana's Rooms en Charles's Rooms erop, maar nergens een WC. Alleen blikken wat 'corgibrokken' opstonden. Ik moest erg nodig en wilde niet op het tapijt plassen, dus heb ik op het corgi-eten geplast."

"Toen ben ik de kamer van Charles ingegaan en heb een fles wijn van een plank gehaald en ervan gedronken," aldus Fagan, die er later een singletje aan wijde. "Het was goedkope Californische. Ik heb ook crackers en cheddar gegeten. Ik vond het geweldig, het was net Goudhaartje en de drie beren. Ik ging op een troon zitten en zei: 'Deze is te zacht' en probeerde een andere die ernaast stond." Fagan verdween later naar een gesloten inrichting, de beveiliging van Buckingham Palace werd behoorlijk opgeschroefd.

 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook