De week van de Oranjes: slippers en storm

Alle highlights én de leukste foto's van de Oranjes op een rij.

Lees ook

Wind was het centrale thema van de week van de Oranjes. Van gejaagd-door-de-wind over de A1 jakkeren en de ravage van Orkaan Irma in ogenschouw nemen tot de zedigheid en waardigheid bewaren in de eerste Hollandse herfststorm. Alle highlights op een rij:

Eerste Hulp

© ANP

Wie vliegt er op zaterdagmiddag in een hofauto met een riant politie-escorte over de A1 van Apeldoorn naar Amsterdam? Het bleek prinses Margriet te zijn. Die had een date met haar zoon, tevens vicevoorzitter van het Rode Kruis, prins Pieter-Christiaan, op de Dam.

© ANP

Daar waren ze aanwezig bij de wereldrecordpoging EHBO. Tijdens de recordpoging worden de deelnemers getraind door enkele tientallen instructeurs die vertellen wat je moet doen bij bewusteloosheid, bloedingen, verslikking of verstikking. Het record werd overigens niet gehaald, maar iedereen was tevreden dat het belang van Eerste Hulp kunnen verlenen weer even op de kaart was gezet.

Onderdanen

© ANP

Koning Willem-Alexander reisde via Curaçao door naar de door orkaan Irma getroffen eilanden St Maarten, Saba en St. Eustatius. Hij stak er de bevolking een hart onder de riem, liet zich informeren over van alles en was zijn vertrouwde beminnelijke en betrokken zelf.

© ANP

En hij wees heel vaak naar dingen. Zoals weerkaarten…

© ANP

… en dingen in de verte…

© ANP

…en nóg meer dingen in de verte. 

© ANP

Verder zat Zijne Majesteit als een soort royal A-Team in een enge helikopter…

© ANP

…om een dag later zonder zichtbare jetlag weer in jacquet aan de slag te gaan met zijn core business. Koning Willem-Alexander ontvangt hier de geloofsbrieven van de ambassadeur van het Groothertogdom Luxemburg, Z.E. Jean-Marc Hoscheit, op Paleis Noordeinde.

© ANP

Koning Willem-Alexander was ook nog bij de viering in de 50-jarig jubileum van Koppert Biological Systems en keek daar professioneel naar buizen en potten met mannen-in-pakken assorti. De onderneming richt zich op biologische gewasbescherming en verduurzaming van teelt, iets waar Zijne Majesteit graag wat extra aandacht op richt.

Badjas en slippers?

© PPE Agency

Koningin Máxima reikte de LOEY Awards uit, de prijzen voor de beste online ondernemer van het jaar. De Leading Online Entrepreneur of the Year Award is een initiatief van investeringsmaatschappijen Endeit Capital en Peak Capital.

© Monarchy Press Europe

Hare Majesteit verraste vriend en vijand door op slippers te arriveren, in een badjas Zeus + Dione met een windgevoelige split.

En dit vinden wij dan weer adorable: even een momentje met Josine Droogendijk, de absolute labelspotter van de onvolprezen site Modekoningin Máxima.

© ANP

Later in de week opende Máxima het Leiden Asia Year, waarin de stad zich wil profileren als een van de grootste kennisconcentraties ter wereld als het over Azië gaat. Het doel is om de stad, de musea en de universiteit dit jaar extra internationale aandacht te geven.

© ANP

Onderdeel was de opening van de Asian Library, met 30 km aan materiaal voor onderzoek en onderwijs over Azië. Hare Majesteit droeg anemonen in haar oren (we verdenken haar ervan ontzettende pret te hebben bij het uitkiezen van sieraden) en een Carolina Herrera. Ze ging ook nog even door naar het Koninklijk Instituut van Taal-Land- en Volkenkunde. De koningin is beschermvrouwe van dit instituut.

© Monarchy Press Europe

Máxima en Willem-Alexander waren samen bij het diner met de Raad van State. De koning had zich gewapend met de nodige elektronica, de koningin met een Lanvin waar we úren naar kunnen kijken. Al hebben we wel medelijden met de ziel die rechts van haar mega-ruche zat.

© ANP

Koningin Máxima was ook nog aanwezig bij de opening van het nieuwe seizoen van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. De koningin is beschermvrouw van het orkest. En rocked een jumpsuit van Roland Mouret. 

© ANP

Koningin Máxima was op vrijdag aanwezig bij de voor de opening van het congres De Dag van de Jeugdprofessional in de Jaarbeurs van Utrecht waar de burgemeester van dienst zo te zien een dipje had…

© ANP

… en Máxima een doddig knotje bij een dito dopje had, gecombineerd met kleding van Natan.

© ANP

Thank God It's Friday betekende voor koning Willem-Alexander en koningin Maxima een bezoek aan het Muziektheater in Amsterdam met Hans van Manen, vanwege de premièrevoorstelling Ode aan de Meester, een eerbetoon aan de choreograaf. Die adorable is, maar serieus – we watertanden vooral bij de aanblik van Máxima's geweldige jurk. 

© ANP

Een vrij weekend zat er niet in. Koning Willem-Alexander woonde zaterdag de viering van het honderdjarig jubileum van Reddingsbrigade Nederland bij in attractiepark Duinrell. Dat is zo'n beetje bij hem om de hoek in Wassenaar, zodat makkelijk uit en thuis was.

© ANP

Het regende pijpenstelen, maar gelukkig zijn z'n Nederlandse onderdanen klimatologisch wel het een en ander gewend én in het bezit van buitengewoon vrolijke regenkleding. Ook opvallend: notabelen met een plu, koning zonder. Z.M. is duidelijk niet van suiker.

Stormkracht

© ANP

Prinses Beatrix woonde intussen de opening bij van het opslaggebouw voor verarmd uranium bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA). Het klinkt niet als het olijkste werkbezoek ooit, maar ze maakte er duidelijk het beste van…

© ANP

… nam er een wijntje op…

© ANP

… en bewees maar weer eens dat zelfs windkracht 10 geen schijn van kans heeft bij de Royal Valhelm in combinatie met een forse hoedenspeld #enzodoejedat.   

 

Openingsfoto © ANP

Laatste nieuws

Zie ook