Prins Albert: ‘Mijn moeders dood was traumatisch’

In navolging van prins William en prins Harry praat nu ook prins Albert van Monaco openhartig over de voortijdige dood van zijn moeder.

Lees ook

Ontroerend en openhartig: prins Albert van Monaco (59) praat voor het eerst zeer persoonlijk over de dood van zijn moeder, prinses Gracia.

Of Zijne Doorluchtige Hoogheid zich nu aangemoedigd voelde door prins William en prins Harry die er recentelijk op los emoteren over het verlies van hun moeder is niet duidelijk.

© ANP  

Feit is dat Albert nog maar zelden zo open heeft gesproken over de dood van zijn moeder, prinses Gracia. Ze verongelukte in 1982 in een haarspeldbocht op weg van het Grimaldi buitenhuis Roc Agel naar het Paleis in Monaco-ville. Vermoedelijk werd ze achter het stuur onwel door een hersenbloeding en raakte zo van de weg. Deze foto is uit 1976, toen het gezin gelukkigere tijden beleefde.

© ANP  

Deze foto is een paar weken voor het ongeluk in 1982 genomen. Alberts zusje prinses Stephanie (destijds 17, nu 52) zat destijds bij haar moeder in de auto. Zij hield er gebroken ribben, drie breuken in haar bekken en een verbrijzeld sleutelbeen aan over, maar overleefde het ongeluk.

© ANP  

"Het was voor ons allemaal een traumatische ervaring," zei de prins in In Depth. "Maar vooral voor Stéphanie, die jaren nodig heeft gehad om te kunnen berusten in wat er is gebeurd. Het verdriet van in de auto zitten met onze moeder en niet in staat zijn om haar eruit te trekken of voor een andere afloop te zorgen omdat ze zelf zwaar gewond was – dat was een traumatische ervaring. Dat zou het voor iedereen zijn. Ze heeft erg geworsteld met het feit dat ze onze moeder niet kon redden." Zelfs in 2007 had Stéphanie het daar zo te zien nog moeilijk mee, toen ze samen met haar broer een expositie over hun moeder opende. 

© ANP  

Albert vertelde ook dat zijn vader prins Rainier III, hier met Caroline op de begrafenis van prinses Gracia, nooit meer dezelfde was na de dood van zijn vrouw: "Het was duidelijk dat het hem diep raakte. " Zelf wendde Albert zich voor troost vooral tot zijn naaste familie. "Maar het heeft jaren geduurd voor ik er echt om kon rouwen. Ik had heel veel aan familieleden, vrienden en dierbaren die me tot steun waren, maar het kost jaren voor je zo'n gebeurtenis echt kunt accepteren."

© ANP  

Prins Albert en zijn oudere zus prinses Caroline zaten aan de ontbijttafel toen Rainier binnenkwam en hen vertelde dat er een ongeluk was gebeurd. "Het kwam erop neer dat hij zei dat we naar het ziekenhuis moesten omdat mama en Stéphanie een ongeluk hadden gehad," zegt hij. "Ik heb geen seconde getwijfeld en ben meteen met hem meegegaan, Caroline ook. Maar het was een heel schokkend moment. We wisten niet wat we ervan moesten denken. Natuurlijk hoop je dat de situatie zal verbeteren en dat het ongeluk niet zo erg was als je dacht. Die uren waren zeer gespannen en zeer emotioneel. Pas laat in de avond werd duidelijk dat er geen goede uitkomst zou zijn. Dat was zwaar. Het verlies van je moeder, daar kom je nooit meer helemaal overheen."

 

Openingsbeeld © ANP  

Laatste nieuws

Zie ook