Prinses Anne’s bouffant viert 40ste verjaardag

'Never change a winning team', denkt de dochter van de Queen en koestert dan ook al 40 jaar lang hetzelfde kapsel.

Lees ook

Hare Koninklijke Stijlvastheid prinses Anne viert vandaag haar 67ste verjaardag. En wij vieren dat haar kapsel vandaag 40 jaar wordt.

Prinses Anne is de badass van de Windsors. Stoerder dan haar broers Charles, Andrew en Edward. De hardste werker van allemaal: ze legt per week gemiddeld zo'n 10 werkbezoeken af. En ze is het toppunt van cool, omdat ze absoluut niet ijdel is.

Ze draagt gerust jurken van dertig jaar terug (en past daar nog in), ziet er even ongenaakbaar uit in vrijetijdskleding als Chanel en doet niet aan fashion. Al helemaal niet op het gebied van haar haar, dat sinds 1977 onveranderd in lage, opgestoken bouffant op heur hoofd prijkt. Kijk even mee naar de evolutie van het kapsel van de Princess Royal

1953

© ANP

Als kind had Anne prachtige blonde krullen en een opgewekt karakter, zeker in vergelijking met haar hier al bekommerde oudere broer Charles. Ook haar moeder de Queen en haar nichtje Lady Louise hebben deze krullenweelde.

1957

© Getty Images

Dagje vrij, makkelijke kleding, bootje varen, bemoeizuchtige corgi mee – dit vonden koningin Elizabeth en prinses Anne duidelijk een geweldig moment. De prinses droeg haar krullen nog altijd los, pas toen ze naar haar eerste kostschool ging, werden ze getemd met speldjes.

1966

© Getty Images

Anne is hier zestien en in tegenstelling tot leeftijdsgenoten nog altijd volstrekt niet geïnteresseerd in uiterlijkheden. Paarden zijn haar grote liefde en als haar haar schoon is, vindt ze het verder wel best.

1970

© Getty Images

De eerste aanzet tot het Anne-kapsel dat beroemd zou worden: hoog van boven, los van achteren.

1971

© Getty Images

Het touperen bleek een blijvertje, maar Anne droeg haar haar ook zonder tiara nog wel gewoon los, als een buitengewoon groovy Windsor.

1973

© ANP

Voor haar verlovingfoto – rechts haar eerste man Mark Phillips – ging er voor de vorm even een kam doorheen, maar verder was en bleef Anne totally no fuss. Met lekker toch een beetje getoupeerd volume.

1973

© ANP

In hetzelfde jaar dook de bouffant voor het eerst in de vaste vorm op. Niet bepaald als instapmodel, maar dit was toen mode. Het was overigens een oefenmomentje, want Anne droeg in die tijd haar haar vaak ook nog los of in een paardenstaart.

1977

© Getty Images

De bouffant was een feit. Onderhaar touperen voor volume en flink inspuiten met lak. Bovenste haar er netjes overheen kammen, achterkant opsteken, de royal coup aflakken: Anne kon het zelf en het beviel zo goed dat ze haar haar nooit meer anders heeft gedragen.

1984

© ANP

De lage bouffant overleefde de jaren tachtig en de olijke blik van Pieter van Vollenhoven. Die was wel wat gewend aan big hair van prinses Margriet, maar die liet in die tijd haar haren juist weer hangen.

1999

© Getty Images

Het kapsel hield in de jaren negentig stand en is op duizenden foto's van duizenden werkbezoeken hetzelfde.

2004

© Getty Images

Privé mag Anne dan soms best casual zijn, haar kapsel geeft haar toch iets koninklijks. En is in Engeland ongeveer even legendarisch als de royal helm van prinses Beatrix hier. 

2007

© ANP

En zelfs voor feestelijke gelegenheden wordt het niet verder opgetuigd dan dit. En zo zit het dus tien jaar later nog. Happy 40th, Coup Princess Royal!

Lees ook: 

 

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook