Het rommelt in Buckingham Palace…

In de paleizen rollen de ego's over elkaar heen nu de Queen druk bezig is met Operation Handover.

Lees ook

Terwijl de Queen vredig vakantie viert op Balmoral, rommelt het in Buckingham Palace, waar het ene na het andere senior staflid vertrekt. Wat is er aan de hand?

De onrust wordt veroorzaakt door een reorganisatie in opdracht van koningin Elizabeth. Die is zich volgens The Mail on Sunday 'aan het voorbereiden op een toekomst waarin prins Charles de leiding neemt'. Dat kan zijn als Prins-Regent als de Queen (91) zich niet meer in staat acht staatshoofd te zijn (of er geen zin meer in heeft), maar ook als koning. De kans dat ze aftreedt is klein, maar ook weer niet onmogelijk – er is wel eens vaker iemand afgetreden in het Engelse koningshuis.

Operation Handover

© ANP

Een en ander valt niet lekker bij de machtigste leden van de hofhouding, waar de ego's momenteel over elkaar heen rollen. En opvallend veel mensen de eer aan zichzelf houden. Sir Christopher Geidt, de rechterhand van de Queen heeft ontslag genomen, net als een andere vertrouweling, Samantha Cohen. Prins Harry's privésecretaris Edward Lane Fox heeft zijn vertrek aangekondigd, Williams privésecretaris Miguel Head zou aan het einde van dit jaar zijn dienstverband afronden. Kortom, grote leegloop in de top van de staf. Een en ander maakt deel uit van Operation Handover, waarin de Queen steeds meer taken overdraagt aan haar jongere familieleden en vooral aan haar opvolger, de aanstaande koning Charles III.  

BP = HQ

© Getty Images

Om dat allemaal goed te laten verlopen is het zaak dat de onderlinge paleizen niet langer zelfstandig hun eigen toko runnen, maar dat Buckingham Palace (de Queen), Clarence House (kroonprins Charles en Camilla) en Kensington Palace (William, Harry en Kate) meer met één agenda, één stem en een eenduidig PR-beleid gaan werken. Bij voorkeur vanuit Buckingham Palace, dat als werkpaleis de 'main hub' moet worden. Vandaar dat er nogal wat oudgedienden worden uitgewuifd.

Minder stijf    

© Getty Images

Een eerdere poging om de verschillende royal households van de Windsors te stroomlijnen is jammerlijk mislukt: Harry maakte bijvoorbeeld zonder overleg zijn statement over Meghan Markle bekend en drukte daarmee een officiële tour van Charles en Camilla van de voorpagina's. Ook voelde Buckingham Palace zich 'onvoldoende geïnformeerd' over de documentaire over prinses Diana, waar William en Harry aan meewerkten. En tenslotte is de oude garde aan rechterhanden en perswoordvoerders van mening dat het allemaal wel wat meer 'stiff upperlip' mag, na de persoonlijke ontboezemingen van de prinsen over hun gevoelens. De Queen is van mening dat het inderdaad allemaal efficiënter kan, maar heeft naar verluidt geen bezwaar tegen de lossere en meer persoonlijke aanpak van William, Harry en Kate. Hare Majesteit is op dat gebied wat progressiever dan haar staf. 

Nieuwe ronde

© Getty Images

Die geest gaat niet meer terug in de fles, of het hof dat nu wil of niet. Bij een moderne monarchie hoort meer openheid en menselijkheid. Daarbij komt dat ook prins Charles aanzienlijk meer uitgesproken is in zijn meningen dan zijn moeder die zo neutraal als Zwitserland in het leven staat. De kroonprins houdt de exodus in ieder geval niet tegen: het is duidelijk dat moeder en zoon hierin op één lijn zitten. 

Nieuwe kansen

Bij een frisse wind horen nieuwe mensen, zoals Catherine Quinn, de nieuwe privésecretaresse, die op het eerste gezicht een bizar zware kandidaat is voor die functie. Maar gezien de huidige veranderingen gaat Quinn waarschijnlijk een grotere rol spelen binnen Team Windsor en is daarom juist een logische keuze. Zij zal haar stempel drukken op hoe de Windsors zich presenteren, samen met Julian Payne, voorheen de persvoorlichter van de BBC en tegenwoordig die van prins Charles. Hoe het er allemaal uit gaat zien, zal vanaf september duidelijk worden: het zijn spannende tijden voor The Firm.

Lees ook: 

 

Openingsbeeld © Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook