Prinses Gloria TNT: ‘Ik was een verwend nest’

Maak kennis met prinses TNT, de excentrieke trendsetter van de adel.

Lees ook

Prinses Gloria von Thurn und Taxis (TNT) is een van de meest kleurrijke societyfiguren die al 28 jaar de adel voordoet hoe ze moeten overleven: "Ik ben veel te praktisch voor trots."

Als ongekroonde koningin van Regensburg en de wijde omtrek is Gloria als 'the dynamite socialite' altijd bereid om iets te openen, in een dirndl op het Oktoberfest te verschijnen of de kerstmarkt op te luisteren met een lied. Geen aristo in de categorie 'Cousin Violet', maar een nuchtere prinses die er alles aan doet om de familie in de 21ste eeuw bestaansrecht te geven. Maar wel eentje die naast die no nonsens houding hilarisch wereldvreemd blijft.

Stulpje

Doorluchtige Hoogheid Gloria mag dan graag roepen dat ze 'zo sober leeft als een kerkmuis', ze doet dat wel in een kasteel in Regensburg waar ze op de binnenplaats haar eigen operafestival houdt: hier zie je Slot Sankt Emmeram, een kasteel met 500 kamers. "In vergelijking is Buckingham Palace een hut," zegt de prinses.

Zomerhuisje

En zoals het een prinses betaamt heeft ze ook nog een zomerresidentie aan Slot Garatshausen aan het Starnbergmeer in Feldafing. Dus alle beweringen dat ze zo lekker gewoon is gebleven, kunnen met een korreltje zout worden genomen. Wel heeft ze haar huidige weelde aan haar eigen daadkracht te danken: zonder Gloria zouden de TNT's geen rol meer spelen in de aristocratie en dat terwijl het geslacht toch sinds 1595 tot de top van de Duitse adel behoort.

Serveerster

Gloria, geboren als gravin van Schönburg-Glauchau, groeide voor een groot deel op in Togo en Zuid-Afrika als kind van een verarmde Duitse edelman en een verarmde Hongaarse gravin. "Arme adel," zegt ze. "Ik werkte als serveerster in St. Moritz voor ik met Johannes trouwde." Johannes was de 11de prins von Thurn und Taxis, een neef in de vierde graad  (ze stammen allebei af van Karl Alexander, de 5de prins TNT) en multimiljardair. Dit is de eerste foto van hen samen. 

Bruid 

Johannes was biseksueel, 34 jaar ouder dan Gloria "en op zoek naar zowel een energieboost als goed bloed," aldus Gloria. "Aristocratisch, met een stamboom. Hij kende mijn familie, hij wist dat de afkomst  goed was." . Ze was twintig toen ze trouwde in een Valentino, met een tiara die nog van Marie Antoinette was geweest op haar hoofd.

Punkprinses

Met zijn geld en excentrieke karakter en haar flamboyante persoonlijkheid waren Gloria en Johannes in de jaren tachtig een societyfenomeen, waarbij zij als 'punkprinses'  met een hanenkam geen rode loper oversloeg. Ze combineerde het een en ander met antieke juwelen uit de schatkamer. Op haar 25ste verjaardag danste ze in een club in New York op de tafel in een maliënkolder van Paco Rabanne à 20.300 euro. En voor de 60ste verjaardag van de prins gingen ze helemaal 'Great Gatsby' met het Bal van de Eeuw: drie dagen feest, dresscode: 18de eeuws (Mick Jagger in een fluwelen broek!) en er stonden 60 penissen van marsepein op de taart. Gloria daalde op een gouden wolk neer in het gezelschap en zong à la Marilyn Monroe 'Happy Birthday Johnny', begeleid door de opera van München. As you do. 

Verwend nest  

Johannes en Gloria kregen drie kinderen: prinses Maria (37), prinses Elisabeth (35) en prins Albert (34). "Het leven was één groot feest en ik heb genoten van alles," aldus Gloria, die geen calvinistische inslag heeft. "En ik was een verwend nest. Het enige wat ik hoefde te doen was Johannes entertainen en voor onze kinderen zorgen. Hij was een dominante man die de toon zette en ik kon dat aan, maar het was ook een rol die hoorde bij het geheel."

Uitverkoop

Alles veranderde na de dood van de prins in 1990, toen bleek dat Johannes voor 430 miljoen euro aan schulden had. Prinses Pret stopte onmiddellijk met spenden en trok zich terug om een studie financieel beheer, estate management en accountancy te volgen. En deed het voor de adel ondenkbare: ze verkocht juwelen, kastelen, auto's en land om de schulden af te lossen en het Huis van Thurn und Taxis voor stamhouder Albert (rechts) te redden.

Nuchter

Het maakte haar tijdelijk een paria binnen de aristocratie, maar ze zou het zo weer doen. "Schat, wat moet je met twaalf zilveren serviezen en tweeëntwintig tiara's?" zei Gloria destijds in Vanity Fair. "Ik heb gecureerd en geselecteerd om het familiefortuin veilig te stellen. Ik ben veel te praktisch voor trots. Je moet je niet krampachtig vastklampen aan het verleden, je moet vooruit kijken."

Regentschap

Gloria's voorbeeld werd later door veel andere adellijke families gevolgd. Toen het taboe er eenmaal af was, werden vele kastelen opengesteld voor het publiek om zo inkomen voor onderhoud te genereren en werden er vele antieke inboedels geveild om met het geld ander erfgoed in stand te houden. De Von Thurn und Taxisjes hadden toen hun schaapjes alweer hoog en breed op het droge, dankzij Gloria's regentschap.

Prins Albert

Toen zoon Albert in 2004 21 werd kon zijn moeder een welvarend Huis van TNT aan hem overdragen, al blijft ze in de praktijk zijn belangrijkste adviseur. Albert, inmiddels 34, studeerde economie en theologie en houdt zich naast het beheren van de bezittingen van de familie vooral bezig met racen. Hoewel hij officieel het hoofd van de familie is, is toch vooral Gloria het gezicht (én de drijvende kracht én de manager / boekhouder) van de TNT's. "Ik heb de delen van het kasteel die historisch het meest relevant zijn opengesteld," zegt ze. "Mensen kennen me, ik ben dat rare mens dat vroeger raar haar had. Als dat de rekeningen betaalt, prima."

Prinses Elisabeth

Gloria's dochters hebben ook hun eigen pad gevonden. Prinses Elisabeth ↑ werkt als journalist in Londen. 

Prinses Maria Theresia 

Prinses Maria Theresia werkt als journalist en kunstenaar. Ze is in 2015 getrouwd met Hugo Wilson met wie ze een dochtertje heeft: Mafalda. Ze is in verwachting van hun tweede kind.

Fashionista

Op haar manier is Gloria nog even excentriek als dertig jaar terug. Ze draagt bontjassen met een petje, verplaatst zich meestal per fiets en droeg al jaren voor Karl Lagerfeld het salonfähig maakte sneakers onder haar Chanels. "Ik ben niet meer verslaafd aan fashion zoals toen," zegt ze. "Ik heb er ook het figuur niet meer voor, ik ben zeker twintig kilo aangekomen sinds ik ben gestopt met roken. Mijn 25-jarige zelf zou me heel saai vinden. Ik probeer me te kleden naar mijn leeftijd. Een elegante dame te zijn, in plaats van een stijlicoon."

Respect

Gloria is ook de stille kracht achter veel goede doelen, zoals de gaarkeuken die elke dag 300 maaltijden aan daklozen verstrekt.  Het is een van de redenen dat ze zeer populair is in Regensburg. "Toen de familie bijna failliet was, heb ik het belang van geld leren kennen,"  zegt ze. "En hoe voorzichtig je er mee moet zijn. Je kunt het niet uit het raam smijten. Nu er weer genoeg is, weet ik er nuttigere dingen mee te doen dan vroeger. Ik ben dankbaar dat het zo is gelopen."

Lees ook: 

 

Openingsbeeld © PPE Agency / Nieboer

Laatste nieuws

Zie ook