Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje beginnen vandaag aan een lang verwacht (en een paar keer uitgesteld) staatsbezoek aan Engeland. It's Tiara Time, ladies!
De Spaanse Royals zijn niet bijster reislustig en Letizia presenteert zich bij voorkeur als 'werkende koningin' met een dito garderobe. Ze lijkt ronduit allergisch voor all things glamour, zodat we sinds hun aantreden in 2014 nog niet erg zijn verwend met adembenemende bling en baljaponnen.
Maar bij een bezoek aan de Queen, de hogepriesteres van Pump & Circumstance, kun je voor het staatsdiner niet aankomen met een little black dress en een paar diamanten studs. Royalwatchers hebben dus goede hoop dat er vanavond bij het staatsdiner wat beeldigs te zien zal zijn, tiara incluis. En om de Windsors aan te kunnen in de Bling Battle zal toch echt een kanon als La Buena nodig zijn. Hierbij een kleine impressie van wat we kunnen verwachten.
Japan
© ANP
Bij het staatsbezoek aan Japan pakte Letizia uit in een donkerblauwe japon van haar favoriete ontwerper Felipe Varela. Erbij droeg ze haar persoonlijke favoriet: de 19de eeuwse Spaanse bloementiara.
Peru
© ANP
Deze winnende combinatie droeg ze ook al bij een inkomend staatsbezoek van Peru: hier staat ze in 2015 naast Nadine Heredia en president Ollanta Humada. En er gaat toch maar niets boven ambtsketens voor mannen, nietwaar?
Frankrijk
© ANP
Qua staatsdiner kwam Frankrijk er in 2015 ronduit bekaaid vanaf. Letizia hield het op een kruising tussen en cocktailjurk en een kanten kleedje. Er is een royal regel dat bij een staatsbezoek van een monarchie aan een republiek geen tiara's worden gedragen om niemand in verlegenheid te brengen, maar een cocktailjurk voor een galadiner is wel weer erg doe-maar-gewoon.
Frankrijk
© ANP
Bij het inkomend staatsbezoek van Frankrijk aan Spanje in 2009 was Letizia nog kroonprinses. Haar outfit was een rommeltje in bling en het was een van de weinige keren dat haar trouwtiara weer eens werd gelucht. Het betreft hier een erfstuk dat afkomstig is van de Duitse keizerlijke familie, de tiara is nog altijd in het bezit van koningin Sofia.
Letland
© Getty Images
Het inkomend bezoek van Letland was het eerste staatsdingetje voor de toen pasgetrouwde kroonprinses. Letizia droeg een beeldige rok van zijde changeant en de bloementiara. Maar ook hier was het weer worstelen met de sjerp van de bezoekers.
Argentinië
© ANP
Bij het inkomend staatsbezoek van Argentinië viel Letizia ondanks La Buena – het topstuk uit de Spaanse schatkamer - wat weg bij Juliana Awada. Ook al omdat ze bijna verdronk in het ordelint van de Argentijnen en de tiara in verhouding wel erg groot voor haar was.
'Dearest...'
© Getty Images
Felipe en Letizia zijn gisteravond al aangekomen en worden vanmorgen officieel verwelkomd door prins Charles en hertogin Camilla. We vermoeden dat de prins van Wales zijn vertrouwde party trick weer uit de kast zal halen: de handkus. We durfden er zelfs iets om te verwedden dat hij er een schalks 'Cara' aan toe zal voegen.
'Die man ook altijd'
© Getty Images
De begroeting wordt gevolgd door een ceremonieel welkom door de Queen en prins Philip, maar Camilla is toch vooral Letizia's sparring partner vandaag. Laten we hopen dat Leti zich van wat meer haarspray bedient dan hier in 2011. Het laatste staatsbezoek van Spanje aan Engeland was in 1986, door Felipe's vader koning Juan Carlos en zijn vrouw Sofia.
Lees ook:
- Spaanse bling: de mooiste tiara's van koningin Letizia
- Zien: de ex-man van koningin Letizia
- Zo streng is koningin Letizia voor haar dochters
Openingsbeeld © Getty Images