Kijktip: 3 vorstinnen van Oranje

Drie sterke vrouwen, allemaal hun eigen stijl: wat hebben koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana betekend voor Nederlan...

Lees ook

Drie sterke vrouwen, allemaal hun eigen stijl: wat hebben koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana betekend voor Nederland?

Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo en kenner van de geschiedenis van ons koningshuis, onderzoekt hoe Emma, Wilhelmina en Juliana de monarchie vorm gaven in ‘Drie vorstinnen van Oranje’. De documentairereeks is eerder uitgezonden in 2015, maar ook op herhaling nog een echte aanrader voor de liefhebber. 

Emma

© ANP

Na het overlijden van Willem III werd Emma het nieuwe Nederlandse staatshoofd. Dat ging niet zonder slag of stoot. Verschillende politici vonden het maar niets, een vrouw op de troon. Hoe Emma zichzelf in de kijker speelde en de populariteit van het vorstenhuis vergrootte, wordt uitgebreid verteld in het eerste deel van ‘Drie Vorstinnen van Oranje’ dat vanavond wordt uitzonden. Van links naar rechts: koningin Wilhelmina, koningin-moeder Emma, prinses Juliana en prins Hendrik, de man van Wilhelmina.

Wilhelmina

© ANP

De aflevering van volgende week staat in het teken van Wilhelmina. Die trad op 18-jarige leeftijd aan en zag zichzelf als krijgslustige Moeder des Vaderlands, maar had ook behoorlijk wat bizarre trekjes. Net als prins Hendrik (rechts), maar daar wijden we binnenkort een aparte post aan. 

Juliana

© ANP

Opvolger Juliana beleefde een roerige troontijd door haar vertrek naar Canada tijdens W.O. II, de commotie rond haar man Bernhard en de affaire Greet Hoffman. Maar ze hield ook wel zo’n zestig toespraken voor het Amerikaanse congres over de strijd tegen Adolf Hitler en was vervolgens een sociaal betrokken staatshoofd in het naoorlogse Nederland. Leuk om haar in ‘Drie vorstinnen’ weer eens te zien toen ze vief was en nog vol passie zat. 

Aflevering 1: Regentes-koningin Emma  
Zaterdag 8 juli 2017, 19.35 uur, NPO 2

Aflevering 2: Koningin Wilhelmina
Zaterdag 15 juli 2017, 19.35 uur, NPO 2

Aflevering 3: Koningin Juliana 
Zaterdag 22 juli 2017, 19.35 uur, NPO 2

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook