Zien: sportief standbeeld van koningin Sonja

Er zijn koninginnen die zichzelf het liefst afgebeeld zien in vol ornaat, bij voorkeur met een kroon en wat regalia. Zo...

Lees ook

Er zijn koninginnen die zichzelf het liefst afgebeeld zien in vol ornaat, bij voorkeur met een kroon en wat regalia. Zo niet Sonja van Noorwegen. Knickerbocker, wandelschoenen, rugzak, klaar!

© Royal Court Norway

In het Paleispark in Oslo onthulden prinses Ingrid Alexandra, prins Sverre, Maud, Leah en Emma als kleinkinderen assorti het beeld van hun oma.

Caption

Ook van de partij waren kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit, prinses Martha Louise en prinses Astrid, en natuurlijk Sonja’s man koning Harald. Standbeelden zijn dit jaar hot bij royal mijlpalen: Margrethe en Hendrik van Denemarken schonken elkaar een bizar liefdesbeeld voor hun gouden huwelijksverjaardag.  

Bergbikkel

© Royal Court Norway

“Het standbeeld vertegenwoordigt de diepe liefde van koningin Sonja voor hiking en de natuur,” zo meldde het hof. “Er zijn in Noorwegen maar weinig bergpassen te vinden die ze niet heeft bedwongen.” Kroonprins Haakon beaamde dat: “In onze familie hebben we een verhaal dat zich keer op keer herhaalt. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik arriveer in een berghut, laat ik zeggen dat het een van de openbare DNT-hutten is, ergens ver weg waar niets anders is. En ik ben reuze trots dat ik zo’n lange hike heb weten te volbrengen en word dan begroet door opgewekte gastheren die zeggen: ‘Wat leuk je te zien! Je moeder was hier een maand geleden nog.”

Wandel-DNA 

© PPE Agency / Nieboer

Het bronzen standbeeld, een geschenk van de Norwegian Trekking Association waar Sonja beschermvrouwe van is, is gemaakt door Kirsten Kokkin en toont koningin Sonja in haar wandelkleren op een moment dat ze even rust met haar rugzak naast zich. De sokkel is een stuk graniet uit Hedalen in de Valdres-regio, waar Hare Majesteit al elke berg bedwongen heeft. “Ze heeft net weer een uitdaging overwonnen,” zegt Kokkin. “En ze kijkt naar het paleis en haar roeping, maar is in gedachten bij kriskras Noorse hoogten bedwingen.” Hare Majesteit’s enthousiasme is aanstekelijk, ook de volgende generatie – hier links prinses Ingrid Alexandra en rechts haar nichtje Leah – mag graag door de eeuwig zingende bossen sjouwen.

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook