Geen irritaties meer: betaal voor je ligstand in het vliegtuig

Je kent het wel: heb je net lekker je plekje gevonden in het vliegtuig, zet diegene voor je na het opstijgen zijn...

Je kent het wel: heb je net lekker je plekje gevonden in het vliegtuig, zet diegene voor je na het opstijgen zijn stoel in volle vaart in de ligstand. Waardoor jij vervolgens opgepropt in jouw eigen stoel zit en met geen mogelijkheid je tafeltje kunt openklappen. 

Hoeveel geld zouden mensen nu eigenlijk over hebben voor een stoel die je zonder zorgen naar achter kunt zetten? Twee professoren in Amerika onderzochten de economische waarde van die ligstoel. Blijkt dat, met een zes uur durende vlucht van New York naar Los Angeles in het achterhoofd, een passagier gemiddeld 41 dollar aan compensatie wil ontvangen als hij zijn rugleuning niet achterover mag zetten. Ze zijn ook bereid om maar liefst 18 dollar te betalen om te voorkomen dat iemand voor hen de stoel naar achter zet. 

Maar stel dat het recht om je stoel achteruit te zetten niet vanzelfsprekend is. Dan blijkt dat de situatie omgekeerd is. Zelf je stoel naar achteren zetten? Voor die extra optie betalen passagiers niet meer dan 12 dollar. Als iemand voor hen de rugleuning nu naar achter wil zetten, dan wil diegene achter hem 39 dollar aan compensatie ontvangen. Het heeft alles te maken met wie denkt dat hij het meeste recht heeft op die paar centimeter extra beenruimte. Een beetje een machtspelletje dus. 

Voor er een prijskaartje aan wordt gehangen denken wij dat goed overleg ook nog wel eens een middel zou kunnen zijn om ligstand-irritaties te voorkomen. Have a nice flight…

BRON: RTL NIEUWS

 

Laatste nieuws