Charles en Camilla doen een rondje Canada

Kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla waren de afgelopen dagen in Canada ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan va...

Lees ook

Kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla waren de afgelopen dagen in Canada ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het land.

Het was de achttiende reis die de prins van Wales naar Canada maakte, zijn echtgenote kwam er voor de vierde keer. De laatste keer waren ze er in mei 2014. Canada is een federale staat met een eigen onafhankelijke regering, maar officieel is koningin Elizabeth nog altijd het staatshoofd van de parlementaire constitutionele monarchie.

Dat wil zeggen dat ze er niets te vertellen heeft, maar dat de Canadezen de franje die de Windsors bieden nog altijd koesteren. En de familie dan ook regelmatig ter plaatse een royal tour aflegt. Ditmaal was de beurt aan Charles en Camilla, die lang moesten wachten op hun eerste Mountie.

© Chris Jackson / Getty Images

In Sylvia Grinnel Territorial Park in Iqaluit waren ze te gast op een gemeenschapsfeest, waar ze de onvermijdelijke oude ambachten bezichtigden.

© Chris Jackson / Getty Images

Camilla koos voor verstandige laarzen en Charles bewees dat een echte heer altijd hoge kousen draagt, om de koninklijke kuiten te allen tijde bedekt te houden.

Bij het traditionele keelzingen (wat echt op iets héél anders lijkt!) verdween de stiff upperlip even en kregen zowel Camilla als Charles de slappe lach. Hadden we al gezegd dat het een liefdesliedje is? Zet vooral je geluid even aan!

© Chris Jackson / Getty Images

In Trenton maakten Camilla en Charles kennis met notabelen van diverse pluimage. Camilla heeft de  doorzichtige plu helemaal omarmd: het biedt het publiek toch een beetje zicht op de royals.

© Chris Jackson / Getty Images

Tot Camilla’s grote vreugde stond er ook een streekmarkt op het programma, tot haar spijt hield Charles het monopolie over het bordje met de plaatselijke delicatesse.

© Chris Jackson / Getty Images

Even later zag ze toch kans om toe te slaan.

© Chris Jackson / Getty Images

Maar de smaak bleek toch wat… apart te zijn.

Caption

Eveneens tot grote vreugde van de hertogin van Cornwall kon het taartje worden weggespoeld met plaatselijke wijn: die blijkt in Zuid-Ontario te worden verbouwd. Who knew?

© Chris Jackson / Getty Images

Tijdens het bezoek aan de Norman Hardie Winery ging Camilla ook aan de kruidenthee, want volgens haar “is het onbeleefd versnaperingen af te slaan.”

© Getty Images

Samen met Trudeaus Assorti werd Canada Day gevierd. Applausje voor Hadrien Trudeau (3) die even laat zien hoe je een officieel momentje het beste doorkomt: horizontaal en met een fles aan de mond.

© Getty Images

Camilla begreep het helemaal, maar kon zich bedwingen om zich even op de schoot van Beeldige Premier Justin Trudeau te vleien. Noblesse oblige en zo.

© Getty Images

En uiteindelijk kwamen er gelukkig toch ook nog een paar Mounties aan te pas, want elke royal weet: zonder fotomomentje met een Mountie telt een bezoek aan Canada niet.

© The Royal Family

Hare Majesteit vierde het 150-jarig bestaan van Canada vanuit haar luie stoel mee en trakteerde op een nieuwe foto als de ultieme Golden Girl, mét uiteraard de Maple Leaf broche, ook een must bij all things Canada.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook