Monaco: prinses Charlene voor de haaien

Oh dear, in haar natuurbeschermingsdrift is prinses Charlene van Monaco betrokken geraakt bij een haaienrelletje. Hare...

Lees ook

Oh dear, in haar natuurbeschermingsdrift is prinses Charlene van Monaco betrokken geraakt bij een haaienrelletje.

Hare Doorluchtige Hoogheid zet zich in voor al het leven in de zee. En heeft zich de woede op de hals gehaald met het statement dat ze tegen het doden van haaien in de wateren rond het eiland Réunion is. Réunion is een Frans eiland, ten oosten van Madagaskar in de Indische Oceaan.

Kritiek

Nabestaanden van haaienslachtoffers hebben op Facebook hun woede geuit over Charlene’s opmerking, die ze maakte in haar huisorgaan Paris Match, dat al vanaf het begin van haar prinsessendom kind aan huis is in het paleis. Het onderwerp kwam eerder dit jaar ter sprake toen ze haar deelneming betuigde over de dood van een surfer, maar tegelijk ook kritiek had op het feit dat hij uitgerekend dáár surfte.

Pro-haai

© Palais Princier

Charlene aait hier een babyhaai en zegt: “Ik vind het buitengewoon spijtig voor deze jonge surfer, maar hij hoefde niet in deze wateren te zwemmen, die erg aantrekkelijk zijn voor haaien en waar het bovendien verboden is om te zwemmen. Zonder deze roofdieren zou de planeet niet functioneren op de manier waarop dat hoort.”

Harde reactie

© Palais Princier

“Een sportieve vrouw zoals jij kan niet met goed fatsoen de voorkeur aan een vis boven jonge mensen laten gaan,” aldus een verklaring van de families van haaienslachtoffers in die streek. “Zou je je eigen kinderen Gabriella en Jacques niet vóór het leven in zee laten gaan? Eén haai van drie meter is in staat je tweeling te verscheuren en tegelijkertijd te verslinden. We doen een beroep op je moederinstinct.”

Armoede

© Getty Images

Charlene, die hier met topsporters assorti dobbert in Santa Monica, wordt verder wereldvreemdheid verweten: “Veel mensen die hier zwemmen leven ver onder de armoedegrens en hebben niet de financiële middelen om hun vakanties door te brengen bij luxe zwembaden op paradijselijke eilanden, waar de sereniteit regeert.” Kortom, gevoelige materie waar de Monegaskische waterprinses flink voor zal moeten spinnen, om het een en ander recht te trekken.

Lees ook

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook