De week van Máxima

Hare Majesteit liet zich inspireren door Kermit, inspecteerde wat vis en poseerde met haar man voor Molens 2.0. All in a...

Lees ook

Hare Majesteit liet zich inspireren door Kermit, inspecteerde wat vis en poseerde met haar man voor Molens 2.0. All in a days work, inclusief designer house wear.

Doppertje

© Robin Utrecht / ANP

Máxima begon de week in de RAI op grasgroene hakken met op haar hoofd iets wat maar niet kon kiezen tussen hoed, lapje, dopje, fascinator of haarsieraad. Het was desalniettemin een echte Delvingne en de jurk was van verrassend genoeg van Natan, die zowaar ook hippe ontwerpen blijkt te leveren. Yay!

© Robin Utrecht / ANP

De koningin maakte in Amsterdam het Derde Congres van de European Academy of Neurology mee, iets wat past bij het voornemen van de Oranjes om à la prins William, prins Harry en hertogin Kate het belang van geestelijke gezondheid te benadrukken. We willen het printje van haar jurk geen Rorschachtest noemen, maar met een beetje fantasie kun je er best psycho-analytisch mee aan de gang. Bonuspunten voor de eerdergenoemde kick-ass schoenen. 

India

© Jerry Lampen / ANP

Dinsdag betekende een dagje thuiswerken voor de Oranjes. Koning Willem-Alexander ontving op de Eikenhorst Narendra Modi, de premier van India die op werkbezoek in Nederland was. Koningin Máxima schoof vervolgens aan in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). In een Etro. Als dit homewear is, zijn we brandend benieuwd naar Hare Majesteits huispakken. Verder hebben we vele vragen over het witte vierkant boven de bank: is dit kunst? Een meditatieobject? En projectiescherm voor een lezing met lichtbeelden? RVD, kom maar door! 

Foto’s

© Jerry Lampen / ANP

En omdat we dolgraag binnen gluren bij de royals, hebben we dat ene interessante hoekje op de Eikenhorst even vergroot. Links een foto van Máxima bij de doop van prinses Alexia, rechts prins Bernhard met een kleinkind dat vermoedelijk prinses Amalia is. Zo te zien bellen de Oranjes net als de helft van Nederland met een gewone handige Gigaset. De doosjes wekken alleen maar vragen op: tissues? Bonbons? Kluifjes voor passerende zwarte labradors met een blik om van te smelten?  

Uitwaaien

© ANP

Donderdag bracht koning Willem-Alexander én koningin Máxima naar Flevoland, voor een dol streekbezoek aan Urk, Nagele en Dronten. En wie Urk zegt, weet dat het kleurrijk wordt. In dit geval in de vorm van een doddige, zij het buitengewoon argwanende baby in klederdracht. En Máxima in een combinatie van Koningsdag 2016 (kleding Natan) en Koninginnedag 2008 (hoed), met een hoog Beau Monde-roze gehalte, dus luid applaus op de redactie.

© ANP

Er was in het Maritiem Onderwijscentrum Urk iets luidruchtigs waar Zijne Majesteit beter tegen bestand was dan de koningin. 

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Wie Urk zegt, zegt vis, zeker in het Maritiem Onderwijscentrum Urk. En het was heel sympathiek van alle partijen om het hoofddekselgebeuren een béétje op elkaar af te stemmen.  

© ANP

Verder op het programma: windmolens, qua onderwerp de ideale mix van Hollands en Innovatie. De voormalig nationale watermanager kijkt hier alsof hij serieuze plannen heeft om ook luchtmanager te worden.

De provincie Flevoland bestaat nog maar sinds 1986, hier wordt hij officieel uitgeroepen door koningin Beatrix die er zo een kloek stuk vaderland bijkreeg om over te regeren.

© Koen van Weel / ANP

Vervolgens ging het door naar Nagele, waar Máxima zich onmiddellijk ontfermde over een enthousiaste losgebroken onderdaan met een blond paardenstaartje, #lief! 

© Koen van Weel / ANP

Hand in hand ging het vervolgens verder door het dorpje dat in de jaren vijftig is ontworpen op de tekentafel door architecten als Rietveld, Van Eyck en Van Eesteren. Het ademde de naoorlogse idealen van het Nieuwe Bouwen. Zo zijn de woningen lekker overzichtelijk in rechte lijnen geplaatst om een centraal groen park. 

© ANP

Het bezoek eindigde in Dronten met verticale slateelt, die er hier toch verdacht horizontaal uitziet. 

© ANP

Laten we intussen een moment stilstaan bij Máxima’s doorzettingsvermogen en liefde voor het totaalplaatje. Een hele dag rondsjouwen op deze hakken, je moet het maar kunnen. 

Het bezoek eindigde met een stop bij Theater De Meerpaal dat 50 jaar geleden werd geopend door koningin Juliana.

Lees ook:

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP, informatie kleding met dank aan onvolprezen Modekoningin Máxima

Laatste nieuws

Zie ook