Zó leeft prinses Diana door in William en Harry

Vandaag zou prinses Diana 56 jaar zijn geworden. En hoewel het al bijna twintig jaar geleden is dat ze verongelukte, lee...

Lees ook

Vandaag zou prinses Diana 56 jaar zijn geworden. En hoewel het al bijna twintig jaar geleden is dat ze verongelukte, leeft ze door in haar zonen en is haar invloed ook wijder voelbaar.

Na alle samenzweringstheorieën (‘Diana vermoordt door de geheime dienst in opdracht van prins Philip’) en ‘beste vriendinnen’ die een boekje open deden over de prinses, is het stof rondom de voormalige prinses van Wales wat gaan liggen. Wat het des te opmerkelijker maakt dat ze nog alom aanwezig is, en niet alleen in de levens van haar eigen kinderen. We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij.  

William & Kate

© ANP

Een week voor haar scheiding met Charles bekend werd, bezocht Diana prins William op kostschool om uit te leggen wat er zou gaan gebeuren. William weet nog precies wat ze zei: “Als je in je leven iemand vindt van wie je echt houdt, dat moet je dat vasthouden, en daar goed voor zorgen. En als je het geluk hebt dat diegene ook van jou houdt, dan moet je die persoon beschermen.”

© Getty Images

Het heeft zijn relatie met Kate vanaf het begin gekleurd: toen ze werd lastig gevallen door de pers, kwam er veel eerder bijstand vanuit het hof. Hij draagt haar echt op handen en staat zeer beschermend tegenover haar en hun gezin. En Kate is op haar beurt buitengewoon zorgzaam voor William, waarmee ze iets terugbrengt van zijn jeugd met Diana. Die er elke dag een beetje bij is, in de vorm van De Ring.

© ANP

In tegenstelling tot Charles en Diana hebben William en Kate ruim zeven jaar genomen om elkaar door en door te leren kennen. Ze zijn elkaars beste vrienden, ze plagen elkaar graag, ze hebben elkaar altijd iets te vertellen. “Het is een geweldig team,” zegt prins Harry. “En een plezier om hen van dichtbij mee te kunnen maken.”

© ANP

Iedereen die hen kent, zegt dat ze uit liefde zijn getrouwd. Het lachje van William bij De Kus was in ieder geval veelbelovender dan de grimas van Charles tijdens zíjn balkonmomentje. 

Prins Harry

© HALO

Na buitengewoon opstandige jaren heeft prins Harry zich ontpopt als het geheime wapen van de Windsors. Geheel in de stijl van zijn moeder zet hij zich in voor goede doelen en heeft zijn eigen pet projects zoals Sentebale en The Invictus Games. Daarnaast nam hij haar inzet voor HALO, de organisatie die zich inzet voor het opruimen van landmijnen, over.

© BSR Agency

Harry’s openhartigheid (‘Eigenlijk wil niemand van ons koning worden’) is soms even slikken. Maar zoals Diana het taboe van HIV en Aids afhaalde door patiënten openlijk te knuffelen, zo maakt Harry – samen met William en Kate – het belang van geestelijke gezondheid bespreekbaar met hun stiching Heads Together. Waarbij persoonlijke ervaringen met neerslachtige gevoelens delen niet wordt geschuwd: het is helemaal Diana 2.0.    

Wat Diana van Harry’s vriendin Meghan Markle zou hebben gevonden, is giswerk. Maar zoals ze in het Panorama-interview zei: “Ik zal op elk niveau vechten voor mijn kinderen zodat ze gelukkig kunnen zijn, rust kunnen hebben en hun taken kunnen uitvoeren.” Als moeder zal ze vermoedelijk zo geredeneerd hebben: ‘Als Harry gelukkig is, ben ik dat ook.’ Het feit dat Harry en Meghan veel gedeelde interesses hebben, is alvast een goed voorteken, gebrek aan herkenning was een van de belangrijkste redenen voor het stuklopen van de relatie van Charles en Diana. 

Charles & de jongens

© Getty Images

Toen Diana nog leefde, was Charles vaak een wat afwezige vader. Na haar dood heeft hij enorm zijn best gedaan om er voor prins William en prins Harry te zijn. Zo nam hij hun geliefde kinderjuf Tiggy Legge-Bourke weer in dienst, in 1997 meer als een soort ‘grote zus’ dan als gouvernante. Hij richtte zijn agenda zo in dat hij thuis kon zijn als Harry thuis was. En toen Harry ontspoorde, nam hij hem à la Diana mee naar een drugsverslaafdenopvang, om hem te laten zien wat er van komt als je het blowen niet meer in de hand hebt.

© Getty Images

Charles werd bovendien wat makkelijker in eens een arm om een van zijn zonen heen slaan, ook al iets wat hij van knuffelmoeder Diana overnam. Ze hadden er dan ook geen enkel bezwaar tegen dat hij in 2005 alsnog met Camilla trouwde. Rechts de kinderen van Camilla uit haar eerdere huwelijk, Laura en Tom.  

© Getty Images

Uit het feit dat zowel William als Harry dol op hun vader zijn (en hem genadeloos plagen met zijn ‘oude hark-schap’) blijkt dat het wel goed zit met hun onderlinge relatie. Prinses Diana zou dit vast een enige foto hebben gevonden. 

Charles & Camilla

© BSR Agency

Zou Diana ook vrede hebben kunnen sluiten met Camilla? De kans is klein dat ze ooit vriendinnen hadden kunnen worden, daarvoor is er te veel bedrog, frustratie en gedreig tussen hen geweest. Wel zei Diana toen ze nog leefde dat ze prins Charles ‘niets dan goeds wenste’ en ‘vrede met zijn bestaan’. Gezien de persoonlijke en spirituele groei die de prinses doormaakte in de laatste jaren van haar leven, zou ze Charles en Camilla, die in 2005 alsnog trouwden, vermoedelijk hun geluk wel hebben gegund. Maar níet de titel: zou Diana nog leven, dan had Camilla geen schijn van kans om de koningin-gemalin van Charles III te worden. Terwijl alles er inmiddels op wijst dat dit te zijner tijd wél gaat gebeuren. 

Dág stiff upperlip

© ANP

De massale rouw rond Diana’s dood – deze bloemenzee bij Kensington Palace in 1997 groeide nog veel verder uit – maakte voorgoed een einde aan het idee dat de Britten een volk zijn dat zich onaangedaan met een stiff upperlip door barre tijden slaat. Zoals Diana aanmoedigde om emoties toe te laten, zo rouwden haar fans openlijk om haar. Het fenomeen breidde zich snel uit: ook in andere ‘nuchtere’ landen verdween het taboe op rouwen om iemand die je niet persoonlijk kent. In Nederland is de begrafenis van prins Claus daar een goed voorbeeld van, net als de thuiskomst van de slachtoffers van MH17.  

Diana & de Windsors

© ANP

Diana’s invloed is misschien wel het grootst geweest op de familie die het haar zo moeilijk heeft gemaakt: de Windsors. Haar dood veroorzaakte een enorme royal crisis binnen het koninklijk gezin, dat wat te lang in haar ivoren toren was blijven zitten. De Queen luisterde na Diana’s dood meer naar Charles, William en Harry – de nieuwe generaties – dan naar haar man prins Philip en de Queen Mum, de oude garde die voorheen grotendeels de dienst uitmaakte. Het allereerste teken daarvan had plaats tijdens de uitvaart van Diana, toen de Queen, hier met haar zus prinses Margaret, voor het eerst ooit het hoofd boog voor een lagere royal, tijdens het passeren van de kist. 

© Lynley Archives

De monarchie werd gemoderniseerd en verkleind, de Windsors omarmden met succes sociale media. Misschien dat het minder mysterie biedt, maar het hoort bij de tijdgeest om, zoals William en Harry dat doen, over persoonlijke problemen te praten. Het levert herkenning op en dat helpt weer om relevant te blijven, in de stijl van Diana. Zoals ze zelf zei: “Ik denk dat de mensen een bekend figuur nodig hebben om genegenheid te geven, om hen het gevoel te geven dat ze ertoe doen, om hen te steunen en een beetje licht in hun leven te geven.”

Lees ook:

Openingsbeeld © John Giles / ANP

Laatste nieuws

Zie ook