Prinses Victoria: ‘Mijn hele leven is voor Zweden’

Naar aanleiding van haar aanstaande 40ste verjaardag heeft kroonprinses Victoria van Zweden een interview gegeven aan he...

Lees ook

Naar aanleiding van haar aanstaande 40ste verjaardag heeft kroonprinses Victoria van Zweden een interview gegeven aan het Zweedse TT, waarin ze praat over haar toekomstige rol als koningin.

“Mijn hele leven is voor Zweden,” zegt ze. “Dat lijkt pretentieus, maar zo voel ik het echt. Ik zie hoe mijn ouders zich onvermoeibaar inzetten en ik zie de vreugde waarmee ze dat doen, met nooit aflatende belangstelling. Ik hoop dat ik op die leeftijd hetzelfde plezier mag ervaren.”

Anorexia 

© Jonas Ekströmer

Victoria sprak over de anorexia die haar aan het einde van haar tienertijd trof. “Het was een moeilijk periode, ik voelde me lange tijd verloren, wat niet ongebruikelijk is op die leeftijd. Ik ben dankbaar voor de hulp die ik heb gekregen, want het is niet makkelijk uit zo’n situatie te komen als je je vreselijk voelt.”

Kalm & druk  

© Kungahuset

Over dochter prinses Estelle (5) en zoon prins Oscar (1) zegt ze: “Oscar is heel kalm. Stilletjes en respectvol tegenover andere mensen en hij is dol op zijn oudere zusje. Estelle daarentegen is heel vrolijk en dol op mensen. Ze heeft veel zelfvertrouwen, een geweldig gevoel voor humor en ze is heel zorgzaam.”

Moederschap  

© Kungahuset

Victoria zegt dat ze probeert een goede moeder en een goed rolmodel voor haar kinderen te zijn. “Helaas mis ik ook veel belangrijke momenten in het leven van mijn kinderen,” zegt ze. “Dat compenseer ik door veel van hun kleine overwinningen en acties vast te leggen. Ik probeer er zo veel mogelijk te zijn nu ze nog zo jong zijn en ik hen nog heel dicht bij me wil hebben. Als ze wat ouder worden, zal dat wellicht veranderen.”

Paleis Haga 

© BSR Agency

Na haar huwelijk met Daniel Westling betrok ze Paleis Haga, het huis waar haar vader en zijn zussen opgroeiden. Haar vader, koning Carl Gustaf (rechts), was nog maar negen maanden toen zijn eigen vader Gustaf Adolf, verongelukte. Zijn overgrootvader en opa waren koning, tot Carl Gustaf in 1973 na de dood van zijn opa het stokje overnam. Victoria heeft haar grootouders nooit gekend. “Dat maakt het zo bijzonder om in Paleis Haga te wonen,” zegt ze. “Het is een manier om me dicht bij mijn opa en oma te voelen. Toen ik hier ging wonen, heb ik veel geleerd over wat belangrijk was voor hen en wat ze wilden voor hun kinderen. Het is ongelofelijk dat ik me hier zo dicht bij hen voel, terwijl ik met hetzelfde bezig ben.” Ze is close met haar vader (deze foto is gemaakt in de zomer van 2016) die voornemens is nog even te regeren, om Victoria ‘zo lang mogelijk’ tijd met haar nog jonge gezin te gunnen.  

Veertig  

© Jonas Ekströmer

Veertig worden doet de kroonprinses niet zoveel. “Mijn wijze tante Lilian zei altijd: ‘Je bent wat je voelt. Ik voel me op dit moment geen veertig, ik voel alleen dat ik eraan toe ben om aan mijn zomervakantie te beginnen.’ Het gezin gaat naar de zomerresidentie Solliden, maar Victoria zal ook met haar kinderen op stap gaan in Stockholm. “Ik ben geen gesloten mens, ik voel me prima als ik gewoon over straat loop of in het park. Voor mij betekent dat heel veel, erop uit trekken, genieten van een wandeling of een stukje hardlopen, spelen met de kinderen.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Jonas Ekströmer

Laatste nieuws

Zie ook